facebook
twitter

Вие сте тук

24 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Какво още трябва да стане, за да подаде Горанов оставка?

Ако има нещо, с което ще бъде запомнен третият кабинет на Бойко Борисов, това са постоянните скандали. Основен участник в повечето от тях е финансовият министър Владислав Горанов - било лично, било заради подопечните си. Парадоксът е, че колкото повече негативи носи той на кабинета, толкова по-плътно зад него застава премиерът. Това не е характерно за Борисов, който обикновено се разделя с верни хора за далеч по-невинни прегрешения. Очевидно нещо или няКой му пречи да постъпи по същия начин и с финансовия си министър. И това не е прословутата финансова стабилност, която служи за дежурно обяснение за необясними постъпки.

Всъщност Горанов

 

не би трябвало изобщо да е финансов министър

 

Първо, защото длъжността не покрива финансовите му изисквания. През 2014 г. той напусна парламента и политиката с аргумента, че там заплатата му е твърде ниска, а на 30 г. неговите колеги са станали милионери (по Бойко Борисов). Заплатата на финансов министър е по-ниска от депутатската, но Горанов не се оплаква и упорито стои на поста. Второ, никой така и не разсея слуховете за тесните му връзки с неуспелия шеф на ДАНС и депутат от ДПС Делян Пеевски, с когото той бе заснет да седи на една маса по времето, когато бе само зам.-министър на финансите. А уж Борисов много държи да пресича всякакви внушения за отношения с ДПС.

Но това са бели кахъри в сравнение със скандалите, в които Горанов се замеси като финансов министър - и лични, и професионални. Така и не стана ясно например защо той не се раздели с поста си, след като се разбра, че живее безплатно в луксозното жилище на своя кръстник, който се явява крупен бизнесмен и масон. Цяла плеяда "звезди" на ГЕРБ си отидоха заради "Апартаментгейт", само Горанов не мръдна. А ситуацията при него е особено деликатна, защото мащабният бизнес на хазяина му би трябвало да се контролира от НАП, която пък е подчинена на Горанов. Обяснението на Горанов за тази ситуация бе направо трогателно: "2012 г. си спомняте, че имаше едно неприятно земетресение, което разтърси Перник и стигна и до София като въздействие. Тогава с моето семейство живеехме на висок етаж в центъра на София. Стресът и уплахът, които изпитаха тогава невръстните ми деца и съпругата, ни накараха да се възползваме от предложението тогава на кръстника на мен и моите деца - г-н Сариев, да ползваме жилище, което той е купил с инвестиционна цел". Още по-трогателно е признанието, че ако този факт го е притеснявал, той нямало да декларира жилището -

 

сякаш спазването на закона е по желание

 

Отделно се оказа, че Горанов е назначил сина на кръстника си във финансовото министерство. Но въпреки всички тези факти антикорупционната комисия заключи, че няма данни за конфликт на интереси и злоупотреба с влияние. А прокуратурата вече година продължава проверката по същия въпрос. 

Най-големият скандал по времето на Горанов е безпрецедентното изтичане на лични данни на близо 5 милиона данъкоплатци заради безхаберието на НАП. В резултат на гафа страните от ЕС отказаха да обменят данъчна информация с България, а Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5 млн. лв. Финансовият министър обаче видя в НАПлийкс само криминално престъпление, извършено от хакери, както и конспирация - "управлението на ГЕРБ е

 

подложено на атака от злонамерени сили,

 

чиято цел е да разклатят правителството или да дестабилизират държавата, ако атаката е организирана отвън". Той дори не уволни шефката на НАП, която не благоволи да прекъсне отпуска си и да се върне да се справя с негативите от скандала.

Горанов излезе сух и от скандала със субсидиите на партии, които се оказаха значително по-високи от определените в закона за бюджета. Разследване на "Шоуто на Слави" разкри, че ГЕРБ, БСП, патриотите, ДПС и другите формации, представени в парламента, вземат не по 11 лева за всеки подаден за тях глас, а по 13.23 лв. Така за 2018 г. вместо общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 милиона. 

Прокуратурата разпореди проверка как и кой е виновен за надплатените 6 млн. лв, но резултати още няма. Остана иронията на съдбата - точно 

 

финансовото министерство да ощетява бюджета! 

 

След вдигналата се пушилка и последвалите законови поправки Горанов ехидно отбеляза: „След като 11 лв. на глас се струват на някого твърде много, да видим как ще се оправят с 1 лв. на глас”.

Позицията на финансовия министър не се разклати и покрай скандала с частните лотарии. Ако не беше войната между Васил Божков и неговите съдружници, така и нямаше да разберем, че от 2015 г. насам "Национална лотария" и "Лотария България" са плащали далеч по-ниски такси от събираните от държавния тотализатор за същия вид хазартни игри. Вече месец Държавната финансова инспекция изчислява колко са загубите от по-ниското облагане, а прокуратурата вече говори за 600 млн. лв. щети. Принципал на комисията по хазарта, която е проспала това, е финансовото министерство. И е наивно да се смята, че членовете й са действали на своя глава или че в министерството не са забелязали нищо години наред.  Отчайваща некадърност или нагла корупция? И в двата случая изходът трябва да е оставка. Засега обаче за такава не се говори. Горанов се оправдава, че Комисията по хазарта е колективен орган. Като удобно пропусна факта, че именно той назначава председателя на комисията. А във вихъра на скандала министърът излезе с предложение за промяна на таксата, което щеше да доведе до по-ниски постъпления за бюджета от всички видове хазартни игри. Привидно предложението му бе ставката да се вдига от 15% на 25%, само че да се начислява не върху събраните залози, а върху разликата между залозите и изплатените печалби. Експерти веднага пресметнаха, че по този начин облагането на хазарта ще падне с около 30%. Още на другия ден, под медиен натиск, Горанов оттегли предложението си. Борисов даже не го скастри.

За сметка на своята щедрост към хазартните фирми и партии финансовият министър не пропуска

 

да стъжни живота на фирмите, които се опитват да спазват закона

 

и чинно си плащат данъците. Повече от година той отказваше да се вслуша в предупрежденията на бизнеса, че изисквания на наредбата за касовите апарати и софтуера за управление на продажбите са неизпълними и неоправдано скъпи. По груби сметки бизнесът трябва да направи инвестиции за поне половин милиард, за да може НАП да следи в реално време постъпленията. Наредбата бе многократно пренаписвана и отлагана. Стигна се дори до протести под прозорците на правителството, които очаквано доведоха до ново отлагане на наредбата недоносче. Въпреки всичко това Горанов отново е целият в бяло.

Всъщност най-голямото предимство на финансовия министър (поне в очите на премиера Бойко Борисов) навсякъде другаде по света би било голям недостатък - Горанов досега

 

не е планирал бюджет, който да може да изпълни

 

Обикновено се залагат високи капиталови разходи и нереално ниски приходи, хазната се оказва с огромни излишъци в края на годината, които се разпределят по абсолютно непрозрачен начин за скъпоструващи и спорни проекти. Така бяха уредени парите за "безплатното" саниране, за 8-те американски изтребители, за довършването без търгове на магистрала "Хемус"... 

Финансовият министър не обича да се отчита и да му се месят в плановете. Затова и повечето скандални идеи се прокарват през допълнителни и заключителни разпоредби на някой закон, между две четения в парламента, за да се избегнат обществените обсъждания. Последният случай са промените в закона за БНБ и заигравката с чувствителната за обществото тема за смяната на лева с еврото. Те веднага породиха опасения, че управляващите може да спазарят условията по начин, който да обезцени лева, а оттам и спестяванията в най-бедната страна в ЕС. Може и да няма основания за подобни съмнения, но доверието във властта е критично ниско. А на Горанов очевидно всичко му е позволено.

Към статията във в. СЕГА
мордохай

Ами грижата за човека е основна грижа на п....,пардон Бойко! А момчето е социално слаб, живее по чужди къщи. На улицата ли да иде? Вярно, мястото му е на "топо" ама...

sega_reader

Хладилника ................

DSagent

А нека първо "бореца" срещу корупцията и уродливите прояви в обществото Румен Радев си подаде оставката , след толкова много празни приказки как бил юнака, що надвил триглавата корупционна ламя и после ще говорим за Горанов.Ако трябва да съм искрен, вицепрезидента Йотова е с класи над селския тарикат, както се казва в книжките за Хари Потър - "Вие знаете кой" и на нея много повече и прилича да е обединител на разделеното българско общество.

Леля_Стойка_III

Президент, вицепрезидент, министър на финансите и Хари Потър в един коментар. Звучи като виц, точно какъвто ти е коментара.

DSagent

Да, само дето СРС-тата са истински и са са само върха на айсберга. Ако Румен Радев е пич, за какъвто иска да го смятат хората, то нека си подаде сега оставката, преди да са излязли по сериозни неща , свързани наистина с държавната измяна...

Aniki

А нека първо

Всичко посочено в статията се е случило доста преди срс-тата с президента*. За какво "първо" говориш? Горанов само заради това, че живее в апартамент на този когото трябва да проверява,трябваше да си е заминал. А това стана преди години.

 

*Последно срс-та ли са или? 

 

Калорифер

В този тип организации (където Горанов е главен счетоводител в момента) не се подават оставки.
Или заслужено се пенсионираш и си гледаш кефа, защото знаеш да си държиш езика зад зъбите или - с краката напред...

Doctor Neboli

Чух, че в някои организации нямало условни присъди.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

ЙОАНА ПЕТРОВА ?

usmivko

Статията е за първа страница! Поздравления за автора!

Васик

Горанов си изпусна нервите пред журналистката от БСТВ и показа, че като личност е кръгла нула.

Илиан Мавров156...

Някой от МС да е "над чертата" ? Катето, хореографа, бакалина ли ?

LPetrov

 Щом и форумни ДС агенти командироваха да скачат на амбразурата, значи работата е сериозна.....

nellson

...браво на автора !   ...а този си е  нагло , противно Свинско изпражнение  ...!

Magi

Трябва да стане неудобен на Б.Б. и да застраши властта му, за да се отърве от него, както направи с Цецко.

скът

Всъщност в статията е загатнато какво трябва да стане... Проблемът на ГЕРБ е, че от "дългата резервна скамейка" не се намира и един читав финансист, дето да може "две кила трици на три магарици" да раздаде. Ако си спомняте "Борисов 1" и тогава трябваше дълго да търпим гафовете на Дянков, докато не се разбра, че и Горанов може да върши същата работа. Но сега Горанов е "единствен и неповторим". А и силно се съмнявам, че тепърва ще се намери самоуважаващ се финансист, който да "пристане" на ГЕРБ. Та, отговорът е: Горанов ще е дотогава, докато управлява ГЕРБ.

hotpaper

Ще сменят Горанов, само ако намерят по-голям наглец от него.

hamer

Менда е дълбоката резерва.  А що се отнася до "държавната измяна", състояща се в назначаването на близки на държавна хранилка, ще се окаже, че шпионите в България на глава от населението са рекорден брой?

Интервал

Човекът слушка. Това е. Играе го мислещ и загрижен, медиите поддържат образа, защо да подава оставка? Пък и при Банкянското Божество оставките не се подават доброволно. Както е с назначенията.

HBK

Комплименти за авторката г-жа Йоанна Петрова. Аргументирана и целенасочена статия.

 

Не бих се изненадал, ако именно Горанов е един от „номинираните” (исках да кажа визираните) от Нейно Превъзходителство г-жа Х. Мустафа – кандидати. Листът, разбира се, ще бъде дълъг, много дълъг.  Защото Негово Величество Българският Цар беше казал – „чипът на Българския политик е сбъркан”. Държавният департамент на САЩ полага необходимите грижи да избегне вирусът на комунист-болшевизма в територията си.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

водата в реката се превърнала в кръв(текнала ръждива като Тунджа). Рибите измрели и реката започнала да смърди.

от реката  наизлезли жаби. Те плъпнали навсякъде — влезли и в пещите за хляб, и в тавите, и в леглата на хората — просто навсякъде. А когато жабите измрели,ще ги натрупали на грамадни купища, и цялата земя ще се усмърди от тях.-предстоящо след март

прахта се превърнала в малки хапещи мушици.Циклично. Пак идва пролетес, за сезона е рано.

Щръклиците вече са тук. Половината по улицата са въртоглави.

Говедата, конете и дребният рогат отдавна даде фира.Не броя котките и кучетата по улиците.

Като се стопли-чакаме гнойни циреи и алергии.Предстоящо.

Гръмотевица и градушка- предстоящо, а може да е минало в тарапаната през изминалите мандати- вече сме обръгнали и като нищо може да не видим знамението.

Скакалци- мина, даже падна хеликоптер.

Тъмнина- като опрем до студеният резерв на Агата ще се окаже че ТЕЦ Варна няма и бучка кюмюр в склада, за разлика от баланса на хартия-предстоящо

 

Първородните вече забягнаха в чужбина. И продължават да бягат. Вече е хронично.

 

 

Значи само жабите още не са се случили!Другото вече май е минало!

 

Много точна преценка.
Бронщайн
снимка на Бронщайн

Добре де-пропуснал съм златният милиард за ден да оглупее- няма го в скрижалите. Не съм пророк.