Quantcast
Хиляди посрещнаха изгрева на 1 юли | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

30 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Хиляди посрещнаха изгрева на 1 юли

Хиляди българи по традиция посрещнаха изгрева на 1 юли.  "Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е своеобразен хипи празник, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Той съществува единствено в България. За първи път се провежда във Варна, като по-късно се мести в село Варвара, а след време става популярен по цялото Черноморие и на други места в страната. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт.

Така на всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Днес символичното посрещане на изгрева се приема като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще. Или просто началото на лятото.

Тазгодишните участници в Джулая заляха интернет със снимки как са посрещнали изгрева в цялата страна. Десет рок групи свириха тази нощ на плажа на Бургас. Рок фестивалът там се провежда за осма поредна година. За първи път тази година се организира рок концерт и на Беклемето. 

Към статията във в. СЕГА
peniko

Стига ва ......кой ги твърди тия работи, бре? От самото начало, години наред , не го пропусках. Сигур вече съм изкуфел, щото не си спомням за никаква политика. Прибой, китари, бутилки (не с кола), танци със загорели гаджета (имам предвид от слънцето ?), нощно къпане и посрещане на изгрева - това да. Ама нито позиви  са ми давали, нито пък съм слушал речи .....

Wolf ACE

Хахаха - както винаги се намира някой да ти обясни какво си правил едно време и какво си искал да кажеш... аман от експерти и познавачи! Протест... хахаха - правилно и културно си се изразил за какво ставаше въпрос.

Ламята

???

First Strike

??

труфалдин

80 те години наистина, ме вдъхновяваше празника и музиката на Юрая, сега съм пренаситен от младежки масовки, флашмобове и др

Пожелавам на празнуващите хубав празник, ако искат да си излеят по подражание, кофа ледена вода и ... кой не скача е популист

JollyRoger's

Жалки опити за профанизиране и комерсиализация, доказващи неспособността на бантустанците да родят нещо ново и смислено. Я да изпраскат и един прайд в протест срещу камунизията... Отчайващ немукает и простотия!

Понеже под Комарко не може (защо?) ето тук ще го напиша -

There HE was on a July morning,

Looking for (paid) love...???

Хумангоид

Говорете си каквото искате, но никога повече не се почувствах така свободен, безгрижен, необременен като в годините 1986 - 1989...

Интервал

Има такъв момент. Помня го, въпреки, че тогава бях сравнително малък за качествени плажни преживявания :) Мисля, че робството(робуването) може да има много форми. Също си мисля, че доста извратена форма може да е тази, в която най-настървено ти обясняват колко си свободен, а и си длъжен да вярваш. Правилно е да вярваш.

beal

Аз бях така през 1983-та. Щото тогава се уволних от казармата...

:-)

vasilevil

Най хубавите години бяха през 80-те.Работа и ядене и пиене на корем.Никога по онова време не съм страдал от безпаричие като сега.

deaf

https://www.fakti.bg/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov

ЗИП
снимка на ЗИП

Неолиберали и  комунисти са двете страни на една и съща монета.

 

Една мухлясваща идеология, като неолиберализма прави последни опити за дишане като се конфронтира с една вече умряла идеология, като комунизма.

 

:))

 

И от тук и всички тия безмислени спорове за учебници и други щуротии, които не интересуват абсолютно никой в 21 век, когато разделителните линии са вече съвсем други...

 

Иначе чисто музикално " July morning" е един от шедьоврите на класическия рок от "Юрая Хийп", група, която поради това, че имала конфликт с некфи музикални критици не получи длъжното внимание в "англосаксонския свят".

 

 

труфалдин

beal, наборче, да не си служил в Нова Загора?

Sapienti_sat

Чудесен празник! При това чисто наш - български! Току що се обадих на девет-годишната ми внучка и й казах за този наш празник и помолих майка й да й пусне July morning. Първото посрещане на "July" на дъщеря ми беше на най-източния мост на София. Моят беше ... хм... преди това на "Златни пясъци". ?

 

There I was on a July morning,

looking for love.

With the strength of a new day dawning

and the beautiful sun.

 

JollyRoger's

Yep! Др. Дейвид Байрън в цялото му величие и блясък...???

ЗИП
снимка на ЗИП

"Хийп" в периода 1970-1976  бяха една от еманациите на "класическия рок".

 

Дейвид Байрън  беше нещо изключително, жалко че алкохола го погуби.

 

Но айде все пак да го видим в пълния му блясък...

 

https://www.youtube.com/watch?v=grSWdLdp7po

JollyRoger's

???

paragraph39

"JULY MORNING"-ци, ДЕРЗАЙТЕ

https://www.youtube.com/watch?v=8XH6Txj1DJY&fbclid=IwAR2PDQZG4AXUPJ5bVLYeJ9zKXO1rqPS-mlj9GN_KPmP1dS_C71ajwSnkRXg

amigov
снимка на amigov
Колкото по-далеч назад в историята остава смъртта на комунизма , толкова повече нарастват страдалците от него ! Парадоксът е познат. По времето на соца , колкото повече се отдалечаваше 9/9/1944 толкова повече нарастваше броя на АБПФК ! И тогава , и сега - ИМА ДАЛАВЕРА в тая работа ! По бай Ганьо...
Миряна Б.

ЗИПе,ти знаеш ли кое е лицето URIA HEEP? А Дейвид Копърфийлд да ти говори нещо?

Yankov

Едно Н има накрая на Юри.

ЗИП
снимка на ЗИП

Знам знам.  Чувал съм. А може и направо да съм чел, ама беше мноо отдавна.

 

Оттогава не чета точно такива книги, по скоро залягам на филми и музика а ако чета нещо то требе да е поне  толкова монументално , колкото  " По следите на изгубеното време" на Пруст....

 

:)

Yankov

Тоя пък четял "По следите на изгубеното време"?! Книгата е толкова "монументална", че наистина си заслужава заглавието. Винаги стигах до първата трета...и после не издържах. Животът е толкова кратък, че не си заслужава да си губиш времето с такива "монументални" интелектуални напъни.

Sapienti_sat

Нещо средно между Делян Добрев и Георг Георгиев!

Звън®
снимка на Звън®

Джулай морнинг (известен в различните краища на страната като Джулая, Джулайка, Юрая, Конопбер, Драгийка) е празник в българския народен календар, който се чества на 1 юли по изгрев Слънце. Етнографските изследвания показват, че ритуализирането му е започнало още в древността. В Британския музей се пазят редица каменни надписи от 7 век преди Христа, според които на този ден се е почитал Конопът - една от най-старите растителни култури на света. В миналото части от растението са се използвали за направа на облекло, на въжета за мореплаването, както и за изработване на космически скафандри. Според Херодот, на 1 юли преди изгрев Слънца персите са събличали конопени гащи и ритуално са ги изпушвали. След това са се потапяли във водите на близкия водоем. Празникът е продължавал с веселие на брега - допушване на конопени ризи, игри, ритуални съвокупления, без оглед на пол, възраст и занаятие. В музея на иранския град Кашгар има запазен папирус на хотано-сакски език, съдържащ подробно описание на празничните обреди. Любопитно е, че редица сексуали техники на съвокупление - част от кодифицираната празнична обредност - по-късно са проникнали в индийската Кама Сутра. Папирусът от Кашгар съдържа и нотирани с невми празнични песни от Джулая. Една от тях почти съвпада с популярната "July Morning" на "Юрая Хийп" от 1971 г. Характерно за този соларен празник е, че неговата ритуалност непрестнанно се обновява. Отскоро започна да се практикува артистично екипно пърдене на брега. Все повече стават участниците от съседни страни, почитащи култа на Джулая. Расте също тъка и броят на празнуващите мъжеложци. При разкопки на екипа на проф. Овчаров в района на Крапец, наскоро бе открит най-древния скелет на мъжелочец, празнувал Джулая около 2 век преди Христа. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Yankov,

 

За коя "трета" говориш, случайно да не е за "третата на третата" ?

 

:)

 

Според теб колко страници има тая книга  ?

 

Аз си признавам, че съм изчел "истинската трета". Към 1000 страници. Другите 2000 страници ги търсих, но не ги открих и вече загубих интерес към тях, но ако ми паднат ще ги прочета за  около месец.....

 

Книгата е изключителна, тръгва малко тегаво, но то винаги е така с епичните неща....

 

 

 

Yankov

Пич, за човек, който по задължение е изчел целия Хегел, включително "Науката Логика", 150 страници от "Пътуване към Суан" на Марсел Пруст са просто детска играчка. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Не ме вълнува Хегел, питам те нещо съвсем конкретно !

 

Щот подозирам, че едва сега разбираш, че "По следите на изгубеното време" не се състои от двата тома от времето на соца ?

 

И че твоите 150 страници не са "1/3" от книгата ами са 1/20....

 

Никой не знае всичко на този свят ако и да е чел Хегел....

 

:)

oprostenovinagi

Нямам тъпрние за тази година! Изгревът по Черноморието ще е в 5.32 и смятам да съм там (най-вероятно на Тюленово) с приятели, въпреки че може да има карантина!

https://bgpochivnidni.eu/izgrev-zalez/