facebook
twitter

Вие сте тук

93 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Цената на лъжата

„След филма „Чернобил“ светът не би трябвало да е същият“ – написа в социалната мрежа Красимира Обретенова. Страх ме е за света. Защото знам, че ще остане същият.

Гледахме филма с дъщеря ми. На 26 април 1986 г. тя беше бебе на три месеца и три дни. По онова време се обади редактор от сп. „Жената днес", с когото работех. "Не извеждай бебето на разходки тези дни" - каза. Защо? „Не мога да ти кажа, просто не го извеждай.“ Странна работа, най-малко от този сериозен човек съм очаквала такава несериозна заповед, която обикновено се издава от някой, сънувал лош сън и вярващ в предзнаменования. „А – добави, – и не го храни с кисело мляко от магазина.“ А с какво да го дохранвам – с „Хумана“, която не може да се намери в никакъв магазин? Или с бананова каша, която също съм виждала само на картинка? И защо – какво става?

Той затвори телефона. Не ми каза какво става. Тогава се сетих, че съпругата му беше някакъв фактор в Комсомола, може би тя му беше казала нещо за киселото мляко, щом не можеше да ми го каже. Болест по животните? Но какво общо с животните имаха разходките на бебето? Малко по-късно се чу, че в Чернобил е станала авария, но че всички притеснения са излишни. Паниката била комична – англичани, които били на екскурзия в Киев, прекратили пътуването и спешно се завърнали на своя остров, хахаха, наистина смешно. По някое време някой каза, че било полезно все пак профилактично да вземаме йод на таблетки. Само че и йодът беше отишъл при  хуманата и банановата каша. Съседката миеше за трети път терасата, тя пък работеше в едно училище, в което директор беше съпругата на местния партиен шеф, така че беше получила загадъчната препоръка да мие терасата си по два пъти на ден. Всички останали правеха салати от марули, откъснати под радиоактивни небеса. Марулята ще си остане символ на "Чернобил“, така както липсващите банани останаха символ на дефицита от същото време.

Започнаха да ни поднасят ту истини, ту лъжи, на всяко „По света и у нас“ по лъжичка.

Докато гледахме „Чернобил“, дъщеря ми през цялото време се опитваше да проумее защо са крили от хората опасността. „Добре, станала авария – станала, защо след нея най-важното не е предотвратяването на опасността за хората?“ Опитвах се да обяснявам – ту с идеологически постулати от онова време, ту с подобни примери. Не разбира. „Тези хора не са ли имали поне инстинкт за самосъхранение?“ – пита се. После говорих с други родители и разбрах, че не сме били много оригинална публика вкъщи. Навсякъде младите хора са питали защо истината се е криела, навсякъде си оставали с почудата. И си мисля – колко всъщност хубаво е това, че не разбират, че не проумяват, че не го приемат, че – има надежда! – няма да го допуснат.

„С всяка лъжа сме в дълг към истината – казва във филма „Чернобил“ професорът по ядрена физика Валери Легасов, – рано или късно този дълг се плаща.

 

Ето така се взривява реактор – с лъжа!“

 

Цитирани са и думи на Михаил Горбачов: „Аварията в Чернобил беше вероятната причина за разпадането на СССР.“ Ето така се разпадат империи – заради лъжа. И е хубаво, че младите хора не разбират смисъла на лъжата.

След този филм малко думи ще бъдат казани, мислех си. Защото той се преживява без думи. Чувствата са толкова силни, че думите изглеждат немощни пред тях, по-добре е да ги спестиш. Не познах. След този филм се говори. Всеки иска да произнесе на глас своята истина. И се оказа, че истината е в такова количество, че не е една, две са. Както всичко, което ни се случва, дори и този филм, след който човек си мисли, че ще има мълчание, ни раздели на две наддумващи се, иронизиращи се, обиждащи се групи. Филмът е русофобски. Филмът е русофилски. Обстановката е изумително автентична. Американци не могат да правят филм за руснаци, дограмата не беше съветска, по онова време не е имало пластмасова дограма на прозорците. Кадрите в централата са невероятни, личи си, че снимките не са правени сред някакви картонени декори, а в затворената литовска атомна централа "Игналина". Актьорите имат британски акцент, това е нелепо. И освен това опасността е преувеличена, по официални данни при аварията са загинали 31 души, това и досега се съобщава като точното число от Русия. Вие чувате ли се какво приказвате, 31 души може да са загинали при самата експлозия, но преките жертви достигат до 93 хиляди жертви, 300 000 души са изселени, 600 000 са работили в забранената зона след аварията, на практика никой не знае колко са умрелите, страдащите, болните, психясалите. 

Такава Уляна Хомлюк не е съществувала, руските медии го написаха, така че голямата честна героиня, около която се върти сюжетът, е американска измислица. Това е художествен филм, не документален, самите автори съобщават, че Уляна Хомлюк е събирателен образ на десетките честни учени, които са търсили истината, вие искате да кажете, че след като такава жена не е съществувала в действителност, не е имало никакви честни хора ли? Руснаците трябваше да направят този филм, сега се сцепват от яд, че го направи HBO и търсят кусури. Не могат да направят такъв филм руснаците, те са готови да се саможертват, но да устояват докрай лъжата си! Филмът е направен, за да подкопае конкуренцията на руските реактори на европейските и азиатските пазари. Филмът не е пропаганден, той не обвинява руснаците, а системата, хората са представени в добра светлина, не хората са посочени като виновни, а системата. Нищо й нямаше на системата. Ооо, само дето убиваше хора…

И така нататък, и така нататък.

 

Обичайното разделение по линията Русия с обичайните похвати,

 

дори когато става дума за една авария, която покри небето с радиокативни облаци и под тези облаци стоим всички – всички!

В петата серия на филма има забележителна сцена. Борис Шчербина, зам.-председател на Министерския съвет на СССР, вече болен от престоя си в заразената зона при ликвидирането на аварията, седи на една пейка по време на съдебния процес, за който всички съзнават, че е имитация и че истината няма да бъде казана на глас. Шчербина вече кашля кръв. По панталона му полазва дребна гъсеница. Той я взема в шепата си и я наблюдава. Животинчето се придвижва по неговия си огъващ тялото начин. Красота! – пошепва Шчербина. Тъжно и обречено го прошепва. Защото той може би ще си отиде преди тази животинка с иначе немного дълъг живот. Той е по-нещастен от тази малка гъсеница, която може да смаже с един пръст. Него системата го е смазала. Пред системата той е бил не повече от гъсеница. Само че никой не е мислил за живота, че е красив, никой не го е пожалил. Шчербина повярвал в лъжите, че разчистването на аварията е безопасно. „Не вярвам на Кремъл, но за това им повярвах – защото ми дадоха командването.“ Властта, пред която инстинктите заспиват. Малко по-късно в съда Шчербина ще нареди (той е представителят на партията, той може да нареди на съдиите) да позволят на Легасов да каже истината. А тя е, че държавата е икономисала рубли от безопасността на реактора. Валери Легасов също е болен, точно (до минута точно!) две години след аварията той се обесва. В края на живота си можем всички поне това да направим – да оставим една истина. Всъщност нищо повече от това не можем да направим.

И се чудя за какво всъщност спорим, след като истината е винаги една. В този филм тя е представена по най-добрия начин и не би предизвикала спор, ако за всички зрители животът е по-важен от идеологията.

Към статията във в. СЕГА

Страници

Manrico
снимка на Manrico

Не трябва да се хвърля такава статия в болшевишки форум, защото ще я стъпчат и ще се обърнат да разкъсат авторката!

скът

Стигнах до средата и ми направи впечатление, че всичката "надеждна" информация (тогава, но може да се обобщи и за сега) е достигала до народонаселението само по партийна линия... Не можах да не си задам няколко въпроса, на които не успях да открия "политкоректен" отговор.

Първо: Защо, след като комунистическите функционери са били единствените, които са информирали нищо неподозирашите демократични граждани (които и тогава ги е имало - просто са чакали 10.11) за надвисналатра опастност, сега БКП е от "тъмната страна"?

Второ: Защо на България са необходими учени след като партийните дейци са толкова компетентни?

myrmorko

""Дойче веле": Сериалът "Чернобил" - защо в Германия го нарекоха "взрив от лъжи"?"   http://glasove.com/categories/skandalyt/news/dojche-vele-serialyt-chernobil-zashto-v-germaniya-go-narekoha-vzriv-ot-lyzhi

 

И "Дойче веле" сигурно са се болшевизирали. Или най-малкото от Кремъл са им платили...

mick

Конкретен въпрос: Какво е било облъчването от радиоактивния облак над България? В стойности?

дядо Илия

Двайсет дни след аварията ходих в командировка в София с моята "Шкода" и карах една млада жена приятелка на моя колежка. По пътя тя ми разказа, че е била в Димитровград, за да мери радиацията по повърхността на почвата . Изпратена била от някаква служба в София, носеше нещо доста голямо - по обем като кутия за обувки. Оказа се дозиметър. В началото не искаше да говори, но постепенно каза, че радиацията по почвата е била над 50 пъти по-висока от нормалното. Това е , което знам.

dissidentbg

дядо Илия, и днес ако замериш радиацията в Димитровград ще отчетеш завишени стойности. За твоя информация, при горене на въглища се отделят радиоактивни вещества.

 

И още нещо, не се ползват изрази като "нормална" радиация. Казва се радиационен фон и винаги се отчита спрямо радиационният фон, каойто варира от място на място.

 

Така че, тази "специалистка" от Шкодата ти, явно не разбира от нещата, след като говори за някакво завишение. Трябва да е мерила през дълъг период от време и да знае какъв е радиационният фон, преди да говори за "50 пъти по-висока от нормалното" .

 

Ето малко четиво:

Как да изчислиш каква радиация получаваш за година:

 

https://www.epa.gov/radiation/calculate-your-radiation-dose

 

И какво означава:

 

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/NucEne/radexp.html

Minderbinder
снимка на Minderbinder

„След филма „Чернобил“ светът не би трябвало да е същият“ – написа в социалната мрежа Красимира Обретенова.

Глупост е написала.

Защото аварията в Чернобилската АЕЦе от 1986-а, а от тогава светът се е променил твърде мног. СССР - на първо място.

 

Сериалът, колкото и правдив и майсторски направен да е, си остава чисто пропаганден.

Васик

А мина ли сериалът за обеднения уран, който САЩ подариха великодушно на всички балкански народи? А, не са го пуснали още, ще чакаме да научим истината от НВО.

Slava
снимка на Slava

Да, сериалът е чисто пропаганден.  Заради което е и високо оценен от публиката. "Чернобил" във висша степен пропагандира жертвоготовността, всеотдайността и смелостта на всичките над 600 000 руснаци, украинци, белоруси и други граждани на СССР да спасят страната си и цялото човечество от ядрена смърт. Парадоксалното е, че всички тези хора са родени и възпитани от една античовешка система в чийто ковчег аварията в Чернобил заби последния пирон.

Редактирах една буквичка и вероятно датата 09/06 ще се смени.

dissidentbg

Преди два дни, по руска телевизия, имаше интервю с участник по разчистването в Чернобил след аварията. Човека бе доста мургав и личеше, че е с негърски корен, но сам не знаеше как и кога. Попитаха го дали сериала пресъздава истината. Отговора му бе, че в общи линии сериала отговаря на действителните събития и разбира се има добавена художествена измислица. 

annetaz

 Чернобил бил  разпаднал СССР? А защо Фукушима не разпадна Япония? Никъде по света управляващите няма да ви кажат истината за подобно  бедствие. Експертите обясняват това, че заради истерията ще има повече жертви, отколкото ползи.  При един пожар в заведение загиват повече хора в блъсканицата, отколкото от огъня.  Взети  са мерки, хора  са се жертвали да спасят останалите. Трябва да се говори и  да се търси истината за това каква е причината за аварията и кои са отговорните лица за нея ,не да се прави пропаганда от това.
Хайде сега да помислим какво щеше да стане у нас, ако ни бяха казали. Затваряме се в къщи, спираме  да ядем  марули,  да пием мляко, никой не работи,  търсим  йод, а няма  достатъчно. И? Може би някой е решил, че няма  чак такава опасност? Ами, ако е бил прав? Защото  ние, дето преживяхме тази радиация и нашите деца не сме получили такива поражения,  какъвто ужас съчиняват някои заинтересовани сега. Аферата Чернобил по  бг ширините има две цели. Първата е  политическа и тя е същата като идеята на филма: СССР и соца са зло. А втората идея е, че ядрената енергетика е още по-голямо зло.
Пък Горбачов да не лъже! Никога руснаците не биха си разрушили държавата заради война или бедствие. СССР  го разруши номеклатурата на КПСС, защото искаше да забогатява. Идеалистите бяха сменени от алчни кариеристи. Същите надигнаха  глави по времето   на пияния Брежнев и очистиха Андропов,  за да организират перестройката, начален етап  на връщането на капитализма.

Slava
снимка на Slava

А защо Фукушима не разпадна Япония?

 

Сложи този въпрос в рамка и го окачи над леглото си - печелиш състезанието за най - "умен" въпрос.?

Rendeto

Русофилията подпръ_ва жалки коментарчета в защита на украинска ядрена централа , която е гр4ъмнала поради последователност от партийна политика и вродена тъпота.

Sine_metu

Цената на лъжата... Ето така се разпадат империи – заради лъжа.

Нда-а. И тука сме прецакани. Не ни стигат другите красти, ами и лъжата така да се обезцени. Империя ли? Да, ценили са лъжата, когато е била рядкост. А колко е актуалната й цена? Днес кой би дал продупчено билетче и за най-угоената лъжа? Пфу...

За 30 години непрестанно лъжене се налъгаха такива чомолунгми от лъжи, че ще стигнат за две поколения напред

дядо Илия

Прочетете интервюто на Владимир Губарев в "24часа"!

Slava
снимка на Slava

Чернобыль в сериале и в жизни

 

https://www.youtube.com/watch?v=6UxJJItYHXU

 

СЕКРЕТНЫЕ МАТЕРИАЛЫ ЧЕРНОБЫЛЯ / Сколько радиации было после аварии

 

https://www.youtube.com/watch?v=mwWg9RirMlU

Yantar

Докато гледахме „Чернобил“, дъщеря ми през цялото време се опитваше да проумее защо са крили от хората опасността.

Ами жалко, че е нямала знаещ възрастен да ѝ обявни - интелигентността е плод на семейството много повече отколкото на училището. Не са крили опасността, а са се опитвали да предотвратят риска за хората по максимално успешен начин. Човек, който не е бил в позиция на власт не може да проумее колко трудни са тези решения, колко сложно е да се лавира сред непълна и противоречаща си информация и как да се търси позитивния изход за болшинството, а не за индивида. Какво е трябвало да направи Щербина? Да каже на всички - бягайте, спасявайте се? Ами не. Трябвало е да организира евакуацията по такъв начин, че хората да не се пръснат точно в посока на радиационния облак и същевременно да получат подходящи грижи. Де що е имало йод се е раздал. С конфликтна информация за експлоията и последствията не е могъл просто да се изтъпанчи и да каже - всички РБМК реактори са бомби - бягайте! Изнесените подробности от Лигасов - още Август месец ( а не както във филма) е изключително подробна и открита - ако не вярвате на мен, вижте в YouTube. Да, филма изкривява фактите, за да изкара наратива на Акексиевич от Молитва за Чернобил (който е дълбоко неверен). Например, филма представя евакуацията на Припят, след като шведите засичат повишена радиация - това е невярно. Щербина пристига вечерта на 26ти от Москва (не с хеликоптер, както във филма, разбира се). Още щом научава какво се случва организира евакуацията. На 27ми сутринта лети заедно с Лигасов над реактора с хеликоптер, а евакуацията приключва до 15.00 същия ден. Колкото и да ви е неприятно, действията му са повече от адекватни - успява без паника да евакуира десетки хиляд хора далече от радиациония облак. 

Да, трагедията в Чернобил е плод на Съветската система - безконтролна, податлива на индивидуални решения и на асиметрична информация, заради прекомерен страх от течове към "врага". Но историята за ликвидацията на аварията, е на невероятна самоотверженост, на научни предизвикателства и на организация изправена пред невъзможни решения (да не говорим, че ликвидаторите са доброволци - може да ви се струва невероятно, но е факт - дори миньорите и военните). Именно това стои на втори план във филма - а би трябвало да е на първи. Съжалявам за вградените ви идеологии, но Щербина и Легасов (истинския - а не онзи събирателен образ от филма) правят всичко възможно и не мога да си представя някой да е бил способен да направи нещо по-добро. Слушайте подкастовете със сценариста на сериала - споделя своите разговори с американски специалисти, които казват, че ако се било стигнало до нещо подобно в техния инцдент Three Mile Island e нямало да има нито евакуация, нито ликвидация (те от ураганите не могат да изведат хората в наше време). Просто е щяло да сложат една ограда в периметър от 300 километра и да кажат - не ходете там. Трагедията на Чернобил е била възможна да се случи единствено в СССР. И единствено СССР е бил способен да я ликвидира - ето това е основното послание, което мнозина още не могат да схванат. Хубаво, лошо - това е.

Дежурния

Конкретен въпрос: Какво е било облъчването от радиоактивния облак над България? В стойности?

От облака не е било най-много, в общи линии под половината.

Конкретно (всичко, облак, храни..):

Индивидуална доза: Първа година средно 0,79 милисиверта на човек, за 50 години - общо 0,95 милисиверта на човек

Колективна доза: Първа година 7000 човеко-сиверта, за 50 години - общо 8400 човеко-сиверта (при предположение за население 9 милиона човека)

Сравнение: Типичната колективна годишна доза в България от другите неща свързани с радиация, без Чернобил - 28 700 човеко-сиверта/годишно

(отделно, от ядрените опити в атмосферата - доста грубо около 420 000 човеко-сиверта).

Брой "жертви": От 0 (нула) до сметнати по консервативна методика около 400 човека за 50 години (средно 8 човека годишно, от рак). По сходни "методики " се смятат например жертвите на замърсен въздух - 15 000 годишно или за сравнение с Чернобил - 750 000 човека за 50 години от замърсен въздух  https://www.segabg.com/hot/15-000-bulgari-umirat-na-godina-mrusen-vuzduh

 Тези неща са известни повече от четвърт век и са свободно достъпни като информация. За тяхното обсъждане обаче не се дават хонорарчета на ръка, медийни грантове и подобни стимули. Такива неща се дават за препечатване на лъжи и за възмущение от Лъжите.

Sine_metu

Отлично включване. Радвам се да те видя отново.

Само не рипай пак на амбразури, моля те

Yantar

И още нещо - все още чакам деня да видя статия за Чернобил на български, в която не се споменават марулите. Голямата лична трагедия на всички била, че яли марули (!!?!). Нека по най-научен начин, с подобаващ земеделски отенък, ви кажа - голям прас, че сте яли марули. Никога не е имало каквато и да било опасност за България от Чернобил. И да, нямало е марули по второ направление - няма никаква промяна в диетата на Живков. Въобще има цяла поколение израстнало с измишльотини, с ампутирана способност за критично мислене и нежелание да се търси истината, щом идеологията им върши работа. 

*

Впрочем жертвите на експлозията са точно... 2 (пак, огромна трагедия, понеже всеки живот е безценен). Повечето загинали са пожарникари и оператори от радиационо отравяне и точната бройка е 39 - естествено в период на години. Тези 93 хиляди са разбира се измишльотина - който не вярва да чете доклада на СЗО за 20 годишнината от Чернобил. Разбира се, че има повишени случаи на ракови заболявания, но е почти невъзможно те да се обяснят само с чернобилската радиация. Това не променя реалността, че случилото се е огромна трагедия. Но е свидетелство за действията на ликвидаторите.

*

Това не се отнася до статията - но вчера един случаен тип разправяше по 120 минути, че Щербина бил умрял от рак от Чернобил - това е невярно. Впрочем Чернобил не е най-голямата трагедия с която му се налага да се оправя. А днешните му паметници в Русия и медалите (четири пъти Ленин и един на Социалистическия Труд) са за напълно различни неща. Само, за да си дадете сметка.

Ivan Vassilev
Оставете марулите и си спомнете за жените, които абортираха умишлено след април 1986. Ей така, за всеки случай. За всички тези неродени деца. Спонете си и за тези, дето не абортираха. Героинята от филма, която въпреки всичко роди бебето си, (което живя само 4 часа), Нейната трагедия - независимо от рисковете да избере да даде шанс за живот на бъдещото си дете, обричайки го по този начин на гибел. Избирайки да не прекрати бременността, тя неволно спасява себе си, защото радиационното замъсяване, на което е подложена, се концентрира в плода, спасявайки по този начин майката и обричайки на гибел детето.
Yantar

Много ми се ще да се оставят марулите - ама в България стане ли въпрос за Чернобил и марулите идват на дневен ред. Умишлените аборти са факт и са масови - това са конкретни жертви вследствие на аварията - не на радиация, а на човешка глупост. Докладът на СЗО дава мащаби на това явнелие както и на дълбокия психологически фатализъм на милиони хора, които търсят оправдание на несгодите си именно в Чернобил - те пили и пушили цял живот и изведнъж Чернобил ги бил убил. Горбачов също - Чернобил му бил виновен за разпада на СССР, а не неговите собствени действия. 

Sine_metu

И е хубаво, че младите хора не разбират смисъла на лъжата.

Цинично е и погрешно да разчитате на това, уважаема.

Рано или късно ще трябва да обясните на дъщеря си защо и откъде накъде е хубаво да не разбира смисъла на лъжата, което значи да не открива истината.

 

Вярно, днешните 30-35-годишни изживяха в лъжа целия си съзнателен живот, но и най-отровените съзнания запазват способността да разбират смисъла на простите факти.

Все някога дъщеря ви ще научи, че три месеца след Чернобил у нас имаше избори. Все някой ще й каже, че днешната пропаганда лъже за избирането с 98% по живково време. Толкова гласуваха, но никой не можеше да ви попречи да пуснете в джоба бюлетинките, а в урната празен плик, нали? Все някак ще узнае, че  действителната подкрепа за „онзи режим“ бе висока. 67%. Двама от трима.

 

Научи ли го веднъж, осмисли ли го, ще започне като малките деца да прави стъпчици към истината.

Ще се запита: „А с каква подкрепа управляват днешните?“ и лесно ще сметне – всички партии в сегашното събрание имат общо 45% от гласовете на пълнолетните българи. Партията на власт – само 22%. Един от петима.

Пресметне ли, неизбежно ще си задава въпроси: „Щом онова е било диктатура, то какво е днешното? И защо пропагандата си трае и замазва? Разправят ми за минало-небешело, принуждават ме да вземам страна по събития, за които нищичко не зная, а мълчат за най-важното в живота ми, днешния. Защо така подло ме лъжат? И докога? Хора ли сме още или зомби?“

 

Помнете – ще питат и не ще можете да отговорите.

Едва тогава ще узнаете цената на лъжата

Думи думи

Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението.

Затова и англичаните правят филм.

Тяхната истина, тяхната победа.

 

 

 

Sine_metu

Аха-а-а ?

читатель

Г-жа Авторката замисля ли се колко хора загинаха от "инфлацията"? Колко хора се разболяха от кражбата на заплатите им? Даваха им ги след обезценка - 100-кратна. От бандитски набези, от липса на възможност за оцеляване.

На Вас, госпожо, благотворно ли Ви се отразиха "демократичните" промени,  бомбите в Югославия, в Персийския залив и т. н.

"Затварят и небето край Шабла заради бойни стрелби"

А защо? Да си сложим и ядрени оръжия, за да сме "спокойни".

Една Лъжа, натъкмена като красива Истина, пак си остава грозна Лъжа.

Не мисля, че сте наивна. Истината е нужна на всички. А на Вас?!

 

Вие знаете какво е казал поетът:
"

Може би искате

да я сразите

моята вяра

във дните честити,

моята вяра,

че утре ще бъде

живота по-хубав,

живота по-мъдър?"

 

В Афганистан и фосфорните бомби не стигнаха.

 

 

dissidentbg

По време на промените вече живеех на Запад. След няколко години започнах да посещавам България. Кое ми направи най-голямо впечатление.

 

Хора масово умираха от алкохол. Интересно е, че умираха след като са паднали и са си ударили главата в тротоара. В съседски къщи, на тази в която съм живял, ВСИЧКИ измряха. Цели семейства. Сега тези къщи са празни, няма кой да живее в тях, защото докато едни измряха, други се изселиха. Не става дума за град в дълбоката провинция.

myrmorko

Изобщо не вярвам на авторовата загриженост за света. Защото тя е същата като на САЩ и НАТО. Виж по-горе в Горещите новини: "Столтенберг: Бомбардирането на Югославия беше легитимно и необходимо"

И нито дума за последствията от употребата на обеднен уран, за липсата на резолюция на СС на ООН, за...още много неща.

 

"И се чудя за какво всъщност спорим, след като истината е винаги една. В този филм тя е представена по най-добрия начин..."

Както винаги в Холивуд , нали? САЩ не се свенят да посягат към историята на СССР, когато става дума за поредния холивудски касов филм, често пъти бъкащ от пикантни небивалици, а след това в политиката да показват точно обратното отношение.

И в края на краищата каква е точно въпросната истина?

Sine_metu

Пон., 10/06/2019 - 10:22 (нов)

читатель

Колко хора се разболяха от кражбата на заплатите им? Даваха им ги след обезценка - 100-кратна

 

Обезценката на левчето е точно известна - 4 700 пъти. На морала - приблизително. Попадаме в порядъка, ако добавим още една нула. Не зная друг период в историята ни, когато хора са развъждали децата си заради пари. Като кланично месо. Дори животните не го правят.

 

Мечтая си за време, когато лъжата отново ще стане раритет. Не чак на цената на империя, те не растат по дърветата, но да кажем като скулптура на Лео ди Нардо или гоблен от Майкъл Анджело.

Мечтата ми е естетическа и интелектуална. Преживяване.

Съгласете се, че е много тъпо да отгатваш само по отварянето на устата му, че политик или журналист лъже

БатВаню

Чак ти завиждам, че имаш такива сигурни данни: левчето точно 4700 пъти, а гласувалите за Живков - 67 процента. 

Но какво да ги правиш - хуманитарен профил. Интелектуални мечти. Това милиони-милиарди, метри-милиметри, долари-марки, порядъци (!) - важното е да верваш брониран здраво в гърдите.

Страници