facebook
twitter

Вие сте тук

1 пост / 0 нови
СЕГА администратор
1/4 от прогнозистите в НИМХ са напуснали

Положението в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ/ е доста тежко. Това съобщи директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов по повод на Световния ден на метеорологията. Проф. Брънзов очерта основните проблеми в НИМХ. По думите му, голяма част от прогнозистите напускат заради ниските си заплати: 

"Първият проблем е свързан с работата ни, защото ние поддържаме различни системи за ранно предупреждение. В областта на хидрологията имаме подкрепата на МОСВ – едно целево финансиране през бюджета, което позволява да поддържаме. В областта на метеорологията сме много назад. Нямаме автоматизация", каза той пред БНР. По думите му проблемът е "абсолютно ниското" заплащане на хората. 

"Аз не знам дали другаде в България има толкова ниско заплащане и колкото и да са ентусиасти напускат. От началото на годината една четвърт от прогнозистите на време и хидропрогнози напуснаха. Непрекъснато убеждаваме БАН, че НИМХ не може да бъде финансиран като научен институт само защото той е Национална хидрометеорологична служба и има съвсем различни дейности и отговорности. Убеждаваме правителството, доколкото можем. Може би и аз като директор не съм успял да ги убедя за важността на това да ни се обърне някакво внимание. Ние работим ежедневно и денонощно и трябва да имаме някакъв ресурс", коментира той.