facebook
twitter

Здраве

Жените и хората със сърдечни болести са най-метеочувствителни

Пълноценно хранене и спазване на ежедневен режим помагат при промените във времето
992
 Илияна Кирилова

Много хора страдат от промените във времето - на атмосферното налягане, температурата, влажността на въздуха, при магнитни бури и засилена слънчева активност. По-тежко е положението при тези, които имат здравословни проблеми, особено хронични заболявания, тъй като резките аритмични колебания на времето атакуват първо най-слабите места на организма.

Затова и при промяна на времето се изострят сърдечносъдовите заболявания, астмата, по-често се срещат и поражения на главния мозък. Смята се, че над половината от хората са “метеорологично чувствителни” - при промените в околната среда организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма.

Още през 60-те години на миналия век науката установи, че човешкият организъм е подчинен на биоритми - сърцето, белите дробове, черният дроб, стомахът, главният мозък - всяка клетка има свои собствени денонощни, седмични и годишни колебания. Ритъмът е необходим за тялото, защото му помага да се приспособи към променящите се условия на околния свят. Периодите на подем се редуват с моменти на спад и обратното. Периодът на спад се нарича десинхроноза.

Здравият човек като правило не усеща подобни промени. Но при останалите, особено в сезона на т.нар. неустойчиво равновесие (есен и пролет), организмът реагира чувствително на всяко неблагоприятно въздействие. Най-малкият повод - прекарана на крак инфекция,

 

стрес, преумора, нарушават биоритмите,

 

в основата на които стои нарушаване на производството на мелатонин – хормона, отговарящ за жизнения ритъм и адаптацията на организма към околната среда.

Десинхронозата е с богата симптоматика: от необяснима слабост, спад в настроението, нарушаване на съня и апетита до изостряне на старите болести и появата на нови. Най-силно от десинхроноза страдат болните от възпаление на белите дробове, бронхиална астма, сърдечна аритмия, високо кръвно и язва.

С неблагоприятните фактори лекарите свързват и изострянето на различни кожни заболявания, болести на ставите и опорно-двигателния апарат, което е породено от нарушаването в процеса на топлообмен на организма с околната среда.

Особено тежки метеопатични реакции се наблюдават в преходните сезони, когато колебанията на метеорологичните параметри са по-силно изразени. Метеорологично чувствителните хора реагират на промяната на времето със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите. Смята се, че склонността към метеочувствителност е наследствено обусловен фактор, който е присъщ повече на жените и хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания. Например при смяна на атмосферните циклони се получава повишаване на атмосферното налягане, небето се изчиства от облаците. Човешкият организъм е способен да реагира на това с повишаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до поява на признаци на хипертония. В подобни моменти специалистите препоръчват да се намали темпото, да се приемат повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи компоненти.
При спадане на атмосферното налягане се наблюдава влошаване на времето и поява на ниска облачност. В такива ситуации

 

особено се влошава състоянието на хипотониците

 

(хората с ниско кръвно налягане). При ниско атмосферно налягане в зоната на топъл фронт с висока влажност и намалено съдържание на кислород страдат и болните от исхемична болест на сърцето и хронични заболявания на белите дробове, в основата на които е хроничната кислородна недостатъчност.
Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на заболяванията на нервната система и появата на депресия. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се повишава опасността от инсулти и инфаркти, а вятърът е причина за изостряне на заболяванията на ставите и мускулите.
Появата на т.нар. магнитни бури може да бъде причина за влошаване на състоянието на хората, чувствителни към времето. През този период лекарите препоръчват да се приемат витамини от група В и С, които укрепват съдовете и влияят благотворно на нервната система.
Атмосферните валежи насищат въздуха с озон, отмиват слоя прах и мръсотия и затова повечето хора реагират добре на тези природни явления.
Фазата на луната също играе важна роля за формирането на нашите емоционални реакции. При пълнолуние се повишава склонността към конфликти. Статистиката показва, че в такива дни се увеличава броят на инфарктите на миокарда.
Все пак важно е да се знае, че метеорологичната чувствителност не е заболяване, а комплекс от симптоми. Лекарите препоръчват на хората, чувствителни към промените във времето, да вземат мерки за лечение на основното заболяване и закаляващи процедури.
При промени във времето е препоръчително да се спазва режим - хранене, лягане и ставане от сън трябва да са по едно и също време. Човек не бива да се пренапряга, но и бива да подминава физическите упражнения - умерената физическа активност е подходяща за всеки организъм. Храненето трябва да е пълноценно, а силното кафе и алкохолът трябва да се избягват.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

911 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

436 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)