facebook
twitter

Здраве

Жените хъркат повече от мъжете

автор
Дейли Мейл
370
 Pixabay

Доскоро се смяташе, че мъжете са тези, които най-често нарушават тишината в брачното легло с хъркане. Но последно проучване установи, че представителките на нежния пол хъркат по-често. Според него 34% от дамите в млада възраст хъркат тежко най-малко три пъти седмично. Този процент при мъжете се оказва 31%. Експерти отдават увеличеното хъркане при жените на редица фактори. Сред тях те посочват затлъстяването, повишената консумация на алкохол и употребата на електронни цигари.
Авторите на изследването припомнят, че досега се считаше, че жените натрупват тлъстини - благодарение на естрогена - предимно в областта на бедрата, таза и ханша. Но новите изследвания показват, че подобни запаси все по-често се оформят и в областта на врата. Това от своя страна предизвиква натиск върху въздухопроводите и затруднено дишане, водещо до хъркане.
Има и тенденция жените да пият все по-големи количества алкохол през последните 30-40 години. А алкохолът е мускулен релаксант и тъканите в гърлото се отпускат, което също предизвиква хъркане. Пушенето на обикновени и електронни цигари е доста разпространено сред представителките на нежния пол и може да предизвика възпаление на горните дихателни пътища със същия ефект.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1022 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

485 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

187 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×