facebook
twitter

Здраве

Защо се раждат повече момчета, отколкото момичета

Основното обяснение е еволюционно - по-късно през живота двата пола се изравняват
1606
Pixabay

Всяка година в Англия и Уелс се раждат повече момчета, отколкото момичета, припомня Би Би Си. И това е така, откакто се води статистика - от 1838 година, и изключение не е имало в нито една година. Там на 105 родени момчета се падат 100 момичета. Подобна е статистиката и по света - на планетата на 100 родени момичета се падат 107 момчета, като се смята, че данните се изкривяват от обичая в Китай и Индия да се правят аборти, ако зародишът е от женски пол, тъй като в тези страни масово се предпочитат момчета. България не е изключение от правилото - за 2017 г. например Националният статистически институт отчита 31 168 родени момичета и 32 787 момчета.

Това съотношение е познато на науката още от 17-и век, но все още няма пълно и безусловно разбиране на какво точно се дължи тази диспропорция. Теориите обаче са доста.

 

Еволюция

 

Първата теория е еволюционната, според която, за да има равен брой мъже и жени при възрастните, трябва да се раждат малко повече момчета. Това е така, защото да си мъж е опасно. Мъжете е по-вероятно да умрат както в детството си, така и във всички следващи етапи от живота - при инциденти, заради поемането на повече рискове, при самоубийство и заради повечето здравословни проблеми. "На всяка възраст, в почти всяко време и на почти всяко място мъж е по-вероятно да умре, отколкото жена", казва проф. Дейвид Стейнсалц, преподавател по статистика в университета в Оксфорд.

Затова и повече момчета, отколкото момичета в началото на живота би следвало да значи равен брой мъже и жени при възрастните. А истината е, че при най-възрастните жените са повече от мъжете и живеят по-дълго.

А защо изобщо има нужда от баланс на половете? Все пак мъжете разполагат с огромни количества сперматозоиди, докато жените имат краен брой яйцеклетки. От чисто еволюционна гледка точка човечеството би трябвало да се справя добре и с доста по-малко мъже и повече жени. Според обяснението на сър Роналд Фишъл, еволюционен биолог, дадено още в началото на 20-и век, всеки пропорционален дисбаланс между половете изчезва с времето заради автоматичното репродуктивно преимущество, което получава полът малцинство. Например, ако се раждат много по-малко мъже, естествено, те ще имат много по-добри шансове да се размножат и очаквано да имат по-голямо поколение. Родителите, които са генетично предразположени да имат мъжки наследници, в такъв случай очаквано ще имат повече внуци. Постепенно гените им за производство на още мъже ще се разпространяват, докато ражданията на момчета станат все по-чести, което в крайна сметка ще доведе до баланс между половете.  

 

Време и място

 

Има много и различни фактори, които могат да определят дали сперматозоид с Y хромозома, т.е. "мъжки", или с X хромозома - "женски", ще достигне пръв и оплоди яйцеклетката. Сред тях са възрастта на родителите, овулационният цикъл на жената, нивата на стрес, диетата и сексуалната поза. Според една популярна теория шансовете да се зачене момиче нарастват, ако се прави секс няколко дни преди овулацията на жената, а след това да има въздържание. Така "женските" с Х хромозома сперматозоиди, които живеят по-дълго, но плуват по-бавно от "мъжките" сперматозоиди, надживяват конкуренцията. 

И обратно - ако се прави секс по време на или след овулация, най-добрите плувци, "мъжките" сперматозоиди, стигат първи и се раждат момчета.

Родителите може и да се кълнат в тези техники, но според учените доказателствата в подкрепа на тази теория са прекалено малко. Освен това има и няколко проучвания, при които се стига до предположение, че колкото по-стресирани са родителите, толкова по-голяма е вероятността да заченат момиче. А в периоди на война и конфликти броят на заченатите момчета нараства.

 

Оцеляване в утробата

 

След като планирането не може да окаже влияние върху пола на бъдещото дете, може ли все пак нещо друго да се случи по време на бременността? Ако приемем, че броят на Х и Y сперматозоидите е равен, и съответно броят на заченатите момчета и момичета е горе-долу равен, то значи повече женски фетуси би трябвало да не успяват да оцелеят в сравнение с мъжките, за да се получи накрая статистиката за по-големия брой родени момчета.

Някои проучвания смятат, че женските фетуси е по-вероятно да не оцелеят в утробата при ранните стадии на бременността, но според други изследвания мъжките фетуси са по-уязвими в по-късните етапи на бременността и при тях вероятността от мъртво раждане е по-голяма. Учените казват, че е трудно да се каже със сигурност какво се случва и каква е причината за това. Това, което знаем със сигурност, е, че повече заченати момчета стигат до термина и се раждат повече момчета.

 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

881 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

425 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

158 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×