facebook
twitter

Здраве

СЗО определи 10-те заплахи за здравето през 2019 г.

Сред тях са антиваксиналните нагласи и замърсяването на въздуха
1 142
 Pixabay

Нежеланието или колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света. Това показва списъкът на Световната здравна организация за най-големите опасности през 2019 г. Сред тях са също и замърсеният въздух и слабата първична грижа на националните системи за здравеопазване – все проблеми, с които се сблъсква и България.

У нас не е ясно колко са децата без ваксини. Официалните данни сочат, че покритието е над 90%, което е високо, но колко реални имунизации стоят зад данните не може да се каже със сигурност. Има страни по света обаче, където антиваксиналните движения са силни. Данните за САЩ са, че от 2001 г. досега броят на децата, които нямат никакви имунизации е станал четворно по-голям. Силни антиваксинални движения има и в Австралия, където родителите са отказали имунизация за 40 000 деца, и в Италия, където напоследък ваксините станаха задължителни за прием в училище.

СЗО отчита, че човечеството е отбелязало значителен напредък в последните десетилетия по отношение на глобалното здраве - очакваната продължителност на живота е нараснала, полиомиелитът е на път да изчезне, а децата, починали преди 5 годишна възраст, са с 6 милиона по-малко в сравнение с 1990 г. Въпреки това остават още значими проблеми - от предпазването от незаразни болести до вредите от замърсяването на околната среда. Ето всички 10 основни заплахи според СЗО.

 

Замърсеният въздух

 

Това според СЗО е най-голямата заплаха от околната среда за здравето на хората. 7 млн. души умират преждевременно всяка година от рак, инфаркт, сърдечносъдови и белодробни болести, свързани със замърсяването на въздуха. Около 90% от тези смъртни случаи са регистрирани в държави с ниски или средни доходи и високи емисии, излъчвани от индустрията, транспорта или селското стопанство.

 

Незаразни болести

 

Диабет, рак и сърдечни болести – това са причините за близо 70% от смъртните случаи в целия свят. 15 млн. души умират преждевременно от тях на възраст между 30 и 69 години. Ръстът на заболелите от тях се дължи на пет рискови фактора – употреба на тютюн, липса на движение, прекомерна употреба на алкохол, нездравословно хранене и замърсяване на въздуха. Тези фактори влошават и психичните проблеми, които могат да се появят още от ранна възраст – половината от тях започват до 14-годишна възраст, но биват неглижирани, което води до статистиката, че самоубийството е втората най-разпространена причина за смърт между децата на възраст между 15 и 19 години.

 

Грип

 

СЗО предупреждава, че глобалната защита срещу грипа е толкова силна, колкото е силно здравеопазването на държавата с най-слаба здравна система в света. СЗО наблюдава движението на вирусите, за да може да регистрира тези от тях, които може да доведат до пандемия.

 

Лоши условия

 

Повече от 1.6 млрд. души живеят на места, където продължителни кризи – глад, суша, войни – ги оставят без достъп до базова лекарска грижа. Такива райони съществуват почти навсякъде.

 

Резистентност на антибиотици

 

Откриването и употребата на антибиотиците е един от най-големите успехи на съвременната медицина, но времето им изтича. Способностите на бактериите, паразитите и вирусите да им устояват водят до опасността светът да се върне към времената, когато пневмонията, туберкулозата, гонореята и салмонелозата не се лекуваха лесно.

 

Ебола

 

През 2018 г. две отделни епидемии от ебола удариха Демократична република Конго и стигнаха до градове с над 1 млн. население. Едната от тях бе в зона на активен конфликт. Това показва, че е много важно къде се разпространяват подобни вируси и светът трябва да се подготви по-добре да се справя с тях в пренаселените градове. Сред опасните вируси са и зика, нипа и близкоизточният респираторен синдром.

 

Първичната здравна помощ

 

Това е първият контакт на хората с националната здравна система, който би трябвало да предоставя цялостна, достъпна и базирана на общността грижа през целия живот.

 

Нежеланието за ваксинации

 

Това заплашва да унищожи прогреса в борбата с предотвратими болести. Имунизацията е един от най-евтините и ефективни начини за това. Ваксините предотвратяват 2-3 млн. смъртни случаи годишно, а ако нивото на употреба се повиши, могат да спасят още 1.5 млн. всяка година. Но болести като морбили регистрират 30% увеличение в броя на заболелите в глобален мащаб. Нежеланието за ваксинации не е единствената причина, а и зад него стоят комплекс от фактори – сред тях е и липсата на доверие във ваксините, отбелязват от СЗО.

 

Денга

 

Пренасяната от комари треска, която има симптоми на грип, може да бъде смъртоносна за до 20% от заболелите. Тя се разпространява най-много в дъждовния сезон в държави като Бангладеш и Индия. Този сезон се удължава, което спомага за разпространението на денга и в държави като Непал, които преди не са били изложени на нея.

 

ХИВ

 

Напредъкът в борбата срещу ХИВ е огромен, но все още 1 млн. души годишно умират от вируса. От началото на епидемията той е заразил над 70 млн. души, в наши дни с него живеят около 37 млн. по света. Все по-голяма е опасността за момичетата и жените на възраст между 15 и 24 години в Субсахарска Африка.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1096 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

513 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

203 5

Влез или се регистрирай за да коментираш