facebook
twitter

Здраве

Създаден е антибиотик против рак

След 20 години опити кедарцидин е синтезиран лабораторно
2627

Международна група учени за пръв път синтезира противораков антибиотик, наречен кедарцидин, съобщи специализираното издание "Сайънс Дейли". Очаква се той да е супермедикамент - ефикасен в борбата както с раковите клетки, така и с резистентните към антибиотици бактерии.

След 20 години изследвания учените разбили химическия код на сложната субстанция и са я възпроизвели синтетично в лаборатория. Това може да доведе до нова ера в проектирането и производството на антибиотици и противоракови агенти.

Кедарцидинът е открит още преди 30 години в естествена форма и извлечен от проба от почва в Индия. На практика почвата е естественият източник на всички антибиотици, разработвани от 1940 г. насам, но за да бъдат произведени като лекарства, те преминават през химичен синтез. За разлика от много други антибиотици, които се фокусират единствено върху унищожаването на бактериите, кедарцидин е в състояние да увреди туморните клетки и има потенциал за ефективно лечение на рака.
Субстанцията е уникална в биологичната си дейност, тъй като уврежда ДНК на целта си и отдавна е обект на задълбочени изследвания от учени по целия свят, но поради сложната си структура досега никой не бе успявал да я възпроизведе в най-пълната и точна форма.

Д-р Мартин Лиър от Университета в Линкълн, Великобритания, и проф. Масахиро Хирама, базиран в Университета Тохоку в Япония, станаха първите учени в света, които създадоха пълен синтез на този силно нестабилен природен продукт. „След откритието му в почвата бяха необходими 10 години, за да се определи молекулярната структура на кедарцидина. През 1997 г. започнах дългото пътуване, за да направя реактивното ядро ​​на кедарцидин с професор Хирама, който наскоро бе удостоен с най-висока почит за един учен в Япония. Трябваше да съберем молекулярния пъзел, който беше със забележителна трудност, след което разработихме нови начини, по които да произвеждаме парчетата от пъзела. 20 години по-късно най-накрая решихме пъзела", каза д-р Лиър.

Откритието дава нови обещаващи механизми за борба с рака и с резистентните към антибиотици бактерии и поставя предизвикателства пред химията и биологията, смятат учените. „Сега, разполагайки с новите познания и химическата възможност, можем да произведем следващото поколение антибиотици и противоракови лекарства", убеден е д-р Лиър.

Все още няма коментари

Още

Доброволци на БЧК поемат пациенти на спешно отделение в Пловдив

04.08.2019

378 2
12 000 жители на „Горна баня” оставени без медицинска грижа

04.08.2019

836 24
Електронните цигари са вредни, твърди СЗО

27.07.2019

1741 13

Влез или се регистрирай за да коментираш

×