Медия без
политическа реклама

Няма случай на новия остър хепатит у нас

Съмненията за дете от Бургас не се потвърдиха

10 Май 2022
Pixabay

Не се е потвърдил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван вече от редица европейски държави. Това обяви на брифинг тази сутрин директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„При съпоставяне на данните заключението е, че пробата не отговаря на острия хепатит с неизяснен произход. Действително случаят беше съмнителен”, подчерта още тя. За случай на новото заболяване съобщи в неделя здравният министър проф. Асена Сербезова. Случаят е на дете от Бургас. Впоследствие от министерството уточниха, че случаят не е доказан и се очакват резултатите от изследванията. Именно те вече са налице днес.

МЗ вече разпространи до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестен причинител при деца. Даде и указания какво трябва да се прави при съмнения за такъв случай.

Какво се знае за новия хепатит

Това са случаи на предходно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит (възпаление на черния дроб) – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При някои от случаите гастроинтестиалните симптоми са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Новият хепатит е засечен в 12 държави.

Причинителят засега не е установен, но се смята, че става дума за заразно заболяване.

От проведените до момента обстойни проучвания е установено:

- няма ясна епидемична връзка между случаите;

- не е установен общ източник на инфекция;

- лабораторните изследвания за хепатит А, B, С, D и Е са отрицателни;

- при значителна част от заболелите е изолиран аденовирус, който се приема като най-вероятна причина;

- част от заболелите са с положителен резултат за SARS-CoV-2 или са с данни за прекаран COVID-19;

- не са установени храна или токсичен агент като вероятен причинител.

Още за мистериозното заболяване:

Необичайни случаи на остър хепатит сред деца се проучват от Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Вчера СЗО потвърди, че са известни 169 случая на рядък остър хепатит - възпаление на черния дроб, при деца.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хепатит

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?