facebook
twitter

Здраве

Науката за здравето от Индия е тук

252

Индия - една далечна омагьосваща страна на противоположности.

Мнозина от вас навярно изпитват непреодолимо желание или да посетят Индия и да се потопят в нейната загадъчност, или напротив - изпитват непреодолимо отвращение от мръсотията и многолюдието.

Каквито и чувства да питаете към вълнуващата Индия, тя несъмнено има на какво да научи много западни умове. Древното знание за света, което този многочислен и сърдечен народ съхранява векове наред, е повод за уважение. 

Така например, Аюрведа е една от науките за живота, която се съхранява в Индия вече над 5,000 години и дава многобройни съвети как човек да постигне здрав и дълголетен живот.

Какво представлява Аюрведа?

Аюрведа е система, в буквален превод от санскрит, която означава наука за живота, с корени от Индия, тя е прародителка на медицината. Легендата разказва, че на индийските мъдреци е било дадено свише знанието как да се справят с болестите и да живеят дълго и хармонично. 
Информацията за свещеното аюрведично познание е било записване в т.н. Сутри, а философите, които съхраняват това знание полагат основите на аюрведичната наука. Главното божество, което се почита от аюрведичните лечители е Данвантари, които получавайки знания от бог Индра, разделя аюрведичната медицина на осем клона (Ащанга). 

Тези 8 клона са всъщност нивата, по които Аюрведа изпълнява своето лечение. Важно е да споменем, че аюрвечната месеца се различава коренно от западната медицина именно по своята методология на лечение. 

Например, ако за западната медицина всяка болест трябва да се лекува от конкретен лекар, специализирал в дадената област, то в Аюрведа лечителят следва да разбира от всяка от различните области на здравето, за да приложи лечебни методи. И тук именно се появяват тези 8 клона, които разглеждат отделните области на лечение в Аюрведа, всяка от които аюрведа лекарят следва да може да практикува лечение. 

Ето кои са тези осем области - те съответстват на западните области: педиатрия, обща медицина/вътрешни болести, психиатрия, унг, хирургия, токсикология, репродуктивна медицина и гериатрия.

Как лекува Аюрведа

В Аюрведа съществуват тнар. Доши - енергии, които всеки човек проявява в себе си, а чрез Пракрути тест, може да определи коя е доминиращата Доша енергия/конституция. По време на аюрведичен преглед лекарят определя коя от трите Доши - Пита, Кафа или Вата доминира повече у вас. Така се определя и нивото на здраве и жизненост, което според Аюрведа се тълкува като наличие на болест, ако има дисбаланс в една от трите Доши - или са много активно проявени или напротив, слабо проявени, може да се наблюдава начало на болестотворен процес. Важно е и трите Доши да бъдат в баланс и на това именно ни учи Аюрведа лекарят.
Ако след преглед при аюрведичния лечител, той установи наличие на болестотворен процес в организма, ще ни насочи към конкретни терапии с билкови продукти, масажи и прием на билкови лечебни препарати под формата на лекарства.
Панчакарма и Пурвакарма са способите за лечение в Аюрведа. Пурвакарма представлява комплекс от подготвителни терапии, предшестващи Панчакарма процедурите. 
В Пурвакарма влизат всички външни процедури като омасляване на тялото, изпотяване, като целта е да се изведат всички натрупани в организма токсини. 
Панчакарма от своя страна са терапии, които имат по-дълбоко въздействие. Тук се включват предизвикано повръщане и слабително действие, лечебна клизма, омасляване в областта на носа, пречистване на кръвта.
Любопитно е да се отбележи, че аюрведичната медицина има сериозна и много висока степен на успеваемост по време на лечението, освен това лекува много широк спектър от заболявания. 

В София можем да препоръчаме един от най-добрите аюрведични центрове, в който работят екип то индийски лекари и терапевти - Аюрведа Клиник София. В центъра се провежда лечение с индийски висококачествени продукти, а лекарите са сертифицирани с дългогодишен опит. Главният лекар д-р Махеш Гардже пък е бил личен лекар на индийския министър председател.

В Банско също функционира един много успешен Аюрведа център, който работи от 2014 г. - Аюрведа клиник Банско. Клиниката се помещава в луксозния петзвезден Лъки Банско СПА & Релакс, така че може да съчетаете здравословната почивка с Аюрведа лечение.


 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1076 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

501 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

197 5

Влез или се регистрирай за да коментираш