facebook
twitter

Здраве

Колко страшен може да е гърч при децата

3 995
 Pixabay

Обикновено хората свързват гърчовете с епилепсията. Но това не е точно така. Ако детето ви получи припадък - не бързайте да се плашите. Не е задължително това да е симптом на страшната болест, или пък да води до трайни последствия. 
Появата на гърчове може да се обясни с различни причини. Доста често припадъкът може да се дължи на висока и бързо покачваща се температура - над 38.5 градуса. В такъв случай гърчовете се наричат фебрилни. Те могат да се случат при остри заболявания на горните дихателни пътища, гнойно възпаление на средното ухо и др.
Фебрилните гърчове се появяват в ранна детска възраст - до 5-6 години, но без да има друга предполагаема причина за гърча. От тях страдат около 3% от децата. Обикновено тази гърчове се предават по наследство. Като причина лекарите сочат незрялостта на терморегулационния център в мозъка.
Как да разпознаем фебрилните гърчове? Детето има висока температура и треска. Гърчът е кратък, започва със загуба на съзнание, следва тонична фаза - неподвижност със стегната мускулатура за половин минута, и клонична фаза - потрепвания на мускулите на лицето, торса и крайниците за 1-2 мин. Ако детето е получило такъв припадък - няма нищо страшно. С възрастта гърчовете ще изчезнат. Въпреки това задължително веднага трябва да повикате спешна помощ.
За да не се стига до припадък при най-малкото вдигане на температура при предразположени деца - с родственици, получавали гърчове или с предшестващи гърчове, дайте на детето парацетамол или нурофен. При повишаване на температурата поставете студени компреси на челото и крайниците.
Освен високата температура има и други причини, които могат да провокират гърчове. Това са: вътремозъчно възпаление (менингит, енцефалит, мозъчен абсцес), мозъчна травма, електрически наранявания, слънчево прегряване, нарушения в обмяната (глюкозна, аминокиселинна, водно-солева), промени в алкално-киселинното равновесие, натрупване на вредни вещества, създавани от самия организъм (ендотоксини) при бъбречна и чернодробна недостатъчност, отравяне с лекарства, химикали или алкохол, нарушения в кръвоснабдяването на мозъка, дълго лишаване от сън, голям физически стрес. Тези гърчове могат да се появят и при по-големи деца.
Ако се случи детето ви да получи гърч, преди да се тревожите за епилепсия, първо отхвърлете всички горепосочени възможности, консултирайте се с педиатър-невролог и направете необходимите изследвания.
Как да разберем, че гърчът е епилептичен? В тези случаи припадъкът е едностранен или локализиран и трае под 30 секунди. Повтаря се обаче няколко пъти за половин година. Обикновено детето е имало вече мозъчно увреждане - травма или възпаление. 
 
 

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1092 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

509 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

202 5

Влез или се регистрирай за да коментираш