facebook
twitter

Здраве

Кога задължително се мият ръцете

Хората не правят разлика между чистота и хигиена, казват специалистите
автор
BBC
1 769
 Pixabay

Специалистите отдавна препоръчват - най-вече за децата, но и за възрастните - да не се страхуваме да се изцапаме навън, тъй като играта в мръсотията подсилва и стимулира имунната система и предпазва от развитието на алергии. Това обаче не означава, че у дома не трябва да се поддържа добра хигиена. Хората трябва да се фокусират върху това как да предотвратят разпространението на потенциално опасните микроби в домовете си, вместо да чистят петна, които изглеждат "мръсни", гласи доклад на Кралското общество за обществено здраве във Великобритания.

Миенето на ръцете, домашния текстил и повърхностите, когато е необходимо, е ключът към добрата хигиена, но един на четирима души във Великобритания смята, че това не е важно, предупреждават специалистите. А ако хигиената се поддържа по правилния начин, може да се намалят инфекциозните заболявания и съответно - антибиотичната резистентност.

 

И няма такова нещо като "прекалено чисто"

 

Според доклада на Кралското дружество има объркване сред обществото по отношение на разликата между мръсотия, микроби, чистота и хигиена. В проучване сред 2000 души 23 на сто са казали, че мислят, че децата трябва да са изложени на болестотворни микроби, за да изградят добра имунна система. Но експертите смятат, че това е "потенциално опасно убеждение", което може да доведе до излагане на някои опасни инфекциозни болести.

Вместо това те смятат, че хората трябва да се съсредоточат върху почистването на определени места в дома в определено време, дори те да изглеждат чисти, и така да възпрепятстват разпространението на "лоши" микроби като ешерихия коли и норовируси.

 

Кои са "горещите точки" за хигиената?

- При приготвяне и съхранение на храната;

- при хранене с ръце;

- след използване на тоалетната;

- при кашляне, кихане и духане на носа;

- съхранение и пране на "мръсни" кърпи и домашно облекло;

- при грижи за домашните любимци;

- при пипане и изхвърляне на боклука;

- при грижи за член на семейството с инфекция.

Почистването на ръцете е особено важно след приготвяне на храна, използване на тоалетната, кашляне, кихане, грижи за домашния любимец и грижи за болни, пише в доклада. Почистването на повърхностите в кухнята и дъските за рязане е особено важно след приготвяне на сурови храни като червено месо и пилешко или преди приготвяне на неща като сандвичи или закуски. Почистването на кърпите за чинии и гъбите за миене се препоръчва, след като те са били ползвани за измиване на потенциално заразни повърхности. А подовете и мебелите може да изглеждат мръсни, но обикновено по тях има микроби, които не са особено опасни за здравето.

 

Как чистенето премахва бактериите?

Миенето на повърхностите и приборите с топла вода и сапун премахва бактериите и те се оттичат в канализацията. Но за да бъдат убити напълно, трябва да бъдат попарени с вода, загрята над 70 градуса. Ето и какви продукти са подходящи, като повечето от тях попадат в три категории, всеки от които работи на различен принцип.

- Детергенти - почистват повърхностите и премахват мазнини, но не убиват бактериите;

- дезинфектанти - убиват бактериите, но не са особено ефективни върху повърхност, покрита с мазнина или видима мръсотия;

- санитайзери - могат да се ползват както за почистване, така и за дезинфекция. Първо се ползват за почистване на повърхността и премахване на мръсотията, храната и мазнината, а след това се нанасят повторно за дезинфекция.

Важно е инструкциите на опаковките да се четат внимателно, припомнят експертите. Те препоръчват за почистване на повърхности след приготвяне на храна да се ползва кухненска хартия вместо парцал от плат, защото така кърпата няма да бъде замърсена с нещо заразно.

Хората трябва да правят разлика между хигиена и чистота, смята проф. Сали Блумфийлд от Лондонския колеж по хигиена и тропическа медицина. "Докато чистене означава премахване на мръсотия и микроби, хигиената е почистване на местата и по времето, които имат значение, и по правилния начин - за да се спре разпространението на евентуална инфекция при приготвянето на храна, ползването на тоалетната и грижата за любимците", казва тя.

Излизането навън и играта с приятели и домашни животни е чудесно за излагане на "добри" бактерии и изграждане на здравословен микробиом. Но е важно хората да не объркват това с добрата хигиена. Тя не бива да се подценява във важните моменти и на важните места, тъй като това е начин за предпазване от инфекции като листерия, ешерихия коли и норовируси. Това е евтино, не изисква много усилия и в същото време не пречи на излагането на "добрите" микроби, от които организмът има нужда за добра имунна система. Ежедневната добра хигиена вкъщи помага за намаляване на инфекциите, за предпазване на децата и има голяма роля в борбата срещу антибиотичната резистентност, допълват специалистите.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1085 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

507 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

200 5

Влез или се регистрирай за да коментираш