facebook
twitter

Здраве

Как да подсилим имунната система през есента

Настинките през това време на годината обикновено са заразни
1 663
 Pixabay

За голяма част от хората, които живеят в страни с четири сезона, есента означава обостряне на различни здравни проблеми. Това време на годината се характеризира с най-много пристъпи на депресия, промяна в настроенията и хронични здравословни проблеми. Това е сезонът на алергии, гастрит, язва, честа поява на киселини. Синузитът също напомня за себе си.

Още в първите по-хладни есенни дни се появяват и първите простуди, придружени от кихане, кашлица, болки в гърлото или течащ нос. Обикновено настинките през това време на годината са резултат от инфекции на горните дихателни пътища, които са причинени от вируси и бактерии, и са заразни. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Затова и през студеното есенно време, когато повечето хора стоят в затворените помещения у дома или на работа, броят на болните рязко се увеличава.

Симптомите на простудите през есента най-често се проявяват от 2 часа до 2 дни след пряк контакт с вирусоносителя в зависимост от вида на вируса и имунните сили на организма. Обикновено заразените се оплакват от болки или сърбеж в гърлото, запушен нос, висока температура, кашлица или секрети в носа. В някои случаи вкусовите рецептори "спират да работят" и апетитът изчезва. Това състояние може да продължи до две седмици, като най-често отшумява за около седмица.

Ако към всички тези симптоми се появят болки в ухото или в челото при навеждане, неспадаща висока температура, кашлицата стане влажна и започнат да се отделят храчки, най-добре е да се потърси мнението на лекар.

В сезона на настинките е редно човек да вземе предпазни мерки - ръцете да се мият често, да се избягва употребата на общи съдове и прибори, както и струпването на много хора на едно място. Понякога има нужда да се сложи и предпазна маска, ако например кашлящите в работното помещение са твърде много. За каляване на организма пък помага редуването на топъл и студен душ. 
Добре е да се знае, че антибиотиците не са средство за смъкване на температурата, тъй като този вид медикаменти не действат при вируси, а само при бактериални инфекции. При вирусен източник на заболяването антибиотиците могат да предизвикат алергични реакции. Изключение правят вирусните заболявания като синузит, пневмония или отит, които рядко минават без антибиотик.

Есента е период, в който човек има нужда от витамини, които да подсилят имунната система. Твърдението, че най-ефикасно на тялото действат витамините, които се съдържат в есенните плодове, не е изненада за всички онези, които препоръчват консумацията на сезонни продукти. Като най-важна храна специалистите определят тиквата, богата на витамин С, А, Е, К и витамини от група В. Ябълката, крушата, боровинките също съдържат витамин С. В състава на смокините пък има калий, полезен за бъбреците, сърцето и костите. Зeленчуците също са носители на витамини и затова лекарите препоръчват в менюто на всеки да има място за чушки, цвекло и зеле, тъй като в тях се съдържат антиоксиданти, които укрепват организма и го правят устойчив срещу грипа през зимата.
Пиенето на топли напитки като чай също е полезен начин за превенция срещу настинки и засилване на имунната система, тъй като голяма част от билките притежават лечебни свойства. С много витамин С е зеленият чай, а в белия има антиоксиданти.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1085 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

507 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

200 5

Влез или се регистрирай за да коментираш