facebook
twitter

Здраве

Джинджифил и мента облекчават болестта на пътуването

Кинетоза се причинява от липсата на синхрон между възприятията от очите и вестибуларния апарат
739
 Pixabay

Прието е, че цяла една трета от хората страда в някаква степен от болестта на пътуването. Медицинското й название е кинетоза. При някои гаденето и повръщането се появяват още на първия завой, а при други - след часове в бурно море.
Кинетоза възниква, когато има противоречие между възприятията за движение, идващи от очите и вестибуларния апарат, т.е. човек вижда, че се движи, но не го усеща, или обратното - усеща, че се движи, но не го вижда. Възможно е също движението да се вижда и усеща, но да няма синхрон между двете възприятия. Смята се, че мозъкът възприема това като сигнал, че в организма е попаднал външен дразнител, например токсин, който влияе на сетивните системи. За да предпази тялото, мозъкът нарежда токсинът да бъде изхвърлен - чрез повръщане.

Гаденето по време на пътуване може да включва няколко симптома, най-честите от които са:

- световъртеж

- умора

- главоболие

- блед изглед на лицето

- повишено отделяне на слюнка

- студена пот

- повръщане

Малките бебета обикновено добре понасят пътуването, но за децата от 2 до 12 г. възраст, бременни, хора с лабилна вегетативна нервна система, със склонност към мигрена или стомашно-чревни проблеми пребиваването в превозно средство може да е истински кошмар. Най-зле се понасят вертикалните движения - нагоре-надолу, при пътуване с кораб или яхта, но за някои и пътуването в автомобил е изпитание, особено ако пътят има много завои. По-често страдат жените.

Най-често срещано е неразположението при возене в автомобил или автобус. В тези случаи очите през голяма част от времето са фокусирани около неподвижните предмети наоколо – предните седалки или таблото, докато вестибуларният апарат сигнализира за непрекъснато движение. Затова е препоръчително при пътуване да се гледа през прозорците, така че визуалното усещане за придвижване да съответства на вестибуларното. Това е и причината, по правило, страдащите от кинетоза да се чувстват по-добре, когато седят на предната седалка в кола.

Още по-обострена е кинетозата при пътуване със самолет и най-вече с кораб. Когато самолетът се накланя, усещането за движение не намира съответстващото визуално възприятие, тъй като прозорците са малки и най-често са насочени към небето, което изглежда еднакво във всички посоки. Най-екстремен е случаят, когато човек е затворен в каютата на кораб, където често изобщо няма прозорци.

Други форми на кинетоза се проявяват в центрофуги за трениране на космонавти и пилоти на самолети, в симулатори и тренажори, където се възпроизвеждат условията в кабината на самолет - очите възприемат движение, докато тялото - не.

Кинетоза може да възникне дори и в киносалон – ако камерата се движи постоянно, е възможно на някои зрители да им прилошее. Затова в някои страни зрителите, и особено бременните, биват предупреждавани, ако във филма се съдържат такива сцени.

За избягване на неприятните странични ефекти от пътуването от първостепенна важност е винаги, когато е възможно, да се наблюдават предмети, по които може да се съди за движението – крайпътни дървета, планини (ако се виждат през прозорците на самолета) и т.н. Когато това не е вариант, например през нощта или когато се пътува в каюта, най-разумно би било човек да спи колкото се може по-дълго. Сънят разрешава проблема с противоречивите възприятия, както и психогенните последствия от това - усилване на дискомфорта заради самото мислене за него.

Свежият хладен въздух до известна степен също облекчава гаденето, най-вече като отстранява неприятните миризми, които го усилват. Джинджифилът също е от полза при някои кинетози. Той съдържа съставки, които разхлабват пилорния сфинктер и ускоряват преминаването на стомашното съдържимо в червата. Това не премахва усещането за гадене, но намалява повръщането.

Ето още прости мерки, които биха могли да облекчат симптомите на болестта на пътуването:

- Преди да тръгнете на път, проветрете и охладете колата.

- Избягвайте мазните и пикантни храни преди пътуване.

- Докато шофирате, отворете леко прозореца, за да поддържате въздуха свеж.

- Седнете на предната седалка, ако не шофирате.

- Гледайте напред или далеч в пейзажа, не се обръщайте назад, не гледайте белите линии на пътя и не пушете в колата.

- В самолет избирайте място над крилата, в средата, където клатенето и турбуленцията се усещат по-леко.

- Не използвайте силни парфюми - те също причиняват гадене.

- Правите чести почивки.

- Поставете клечка за зъби между зъбите си и дишайте през устата.

- Не четете по време на пътуване, не се занимавайте с телефона си.

- Пийте чай от джинджифил или дъвчете пресни листа от мента. 

Ако симптомите не се овладяват само с тези тривиални мерки, има достатъчно медикаменти, които помагат.
От лекарствата без рецепта най-популярни са продуктите, съдържащи антихистамини (дименхидринат, меклозин, прометазин). Някои от тях могат да имат и седиращ ефект, който е благоприятен при кинетози.
Добре е да се знае, че лекарства, традиционно прилагани при гадене и повръщане като метоклопрамид и прохлорперазин, не са така ефективни при кинетози. Това е така, защото те оказват въздействие върху хеморецепторната тригерна зона в централната нервна система, която следи за появата на вредни вещества в кръвта, докато при кинетозите се задейства вътрешното ухо, а не тригерната зона.

Все още няма коментари

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1042 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

500 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

193 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×