facebook
twitter

Здраве

Душът преди и след басейн е задължителен

Ако водата мирише на хлор, значи е мръсна, а не добре обеззаразена
автор
Healthline.com
997
 Илияна Кирилова

Морето си е море, а басейнът - басейн. До такава степен, че доста хора предпочитат да стоят в и около басейна на хотела си, разположен на първа линия на плажа. Знаят ли обаче в какво точно влизат буквално?

Статистиката в САЩ сочи, че 51 на сто от хората приемат басейна като ваната в банята си. Или с други думи - не смятат за необходимо да си вземат душ, преди да скочат в басейна, независимо какво са правили преди това - тренирали са, или са били в тоалетната. И цялата пот, мръсотия, масла, дезодоранти и гел намаляват силата на хлорните дезинфектанти, които поддържат водата в басейна чиста. А за хората в него остават повече микроби и възможности да пипнат инфекция. Все пак има начин човек да предпази себе си, както и останалите: 

- задължително си вземайте душ преди да влезете в басейна

- не влизайте във водата, ако имате разстройство

- не облекчавайте физиологичните си нужди вътре

- използвайте памперси за плуване за малките деца

- излизайте от водата на всеки час

- не поглъщайте вода от басейна

Душът преди влизане в басейна трябва да е за поне 60 секунди. Един-единствен човек може да внесе във водата милиарди бактерии, включително и фекални. А те могат да бъдат премахнати с едноминутно изплакване. А къпането със сапун след ползване на басейн помага за премахване на мръсотията от кожата от замърсен басейн.

Ако влезете във водата час след като сте ходили по голяма нужда, особено с разстройство, във водата се пренасят фекални частици. Микроби като криптоспоридиите, които се разнасят по този начин, могат да влязат във водата. Те могат да оцелеят в басейн с достатъчно хлор до 10 дни, затова просто не бива да влизат там. Правилото да не се пишка в басейна важи и за децата и трябва да ги научите да не го правят. Доста хора смятат погрешно, че хлорът ще обеззарази басейна и затова могат да се изпуснат там. Всъщност телесните отпадъци намаляват силата на хлора. За малките деца има специални памперси за плуване, които трябва да се сменят в съблекалните, а не около басейна, на всеки час. На всеки час трябва и възрастните да излизат от водата.

Дори и да не поглъщате вода нарочно, вероятно гълтате повече, отколкото си мислите. За 45 минути плуване средно един възрастен поглъща една лъжица вода от басейна, а децата - двойно повече. А една лъжица е предостатъчна, ако има зарази в басейна, затова се старайте да допирате устата си до водата колкото може по-малко, затваряйте устата и носа, когато сте под вода. Децата също трябва да го правят, освен това пийте много вода, когато сте извън басейна.

 

Даровете на басейна

При повечето хора престоят край басейна приключва единствено с усещането за приятно прекаран ден. Но при някои може да се появят раздразнен стомах, болка в ухото, раздразнение в гърлото или кожата. Най-често срещаните болести от басейна са:

- разстройство 

- плувно ухо

- обрив

- респираторни инфекции

- инфекции на уринарния тракт

Над 80 на сто от болестите, свързани с басейните, се дължат на криптоспоридия, а симптомите - раздразнен стомах и разстройство, могат да се появят между 2 и 10 дни след заразяването. Други бактерии, срещани в басейните, са шигела, ешерихия коли, норовируси. Те се предават при поглъщане на вода от басейна, а симптомите са разстройство, гадене, повръщане, температура, крампи, дехидратация. Обикновено болестта минава от само себе си, но при децата дехидратацията може да е опасна.

Раздразненото, или плувно ухо, е инфекция на външния ушен канал. Не се предава от човек на човек, а се получава, когато водата се задържи по-дълго в ушния канал и така създава условия за растеж на бактерии. Затова и заразената вода е най-опасна. Хората, които са податливи на подобни възпаления, е най-добре да ползват тапи за уши или капки за уши. След излизане от басейна наклонете глава, за да изтече водата от ухото, и винаги подсушавайте ушите с кърпа. Симптомите са зачервени, сърбящи, болезнени или подути уши. Потърсете лекар, ако имате усещане, че в ухото има останала вода, която не може да излезе, или симптомите са налице. Обикновено за това се предписват антибиотични капки.

Раздразнена кожа, или фоликулит, се получава след престой в недостатъчно чиста вана или спа център, но може да е резултат и от престой в мръсен басейн с топла вода. Причинителят на обрива е псевдомонас аеругиноза и той обикновено се появява на частите от кожата, които са били покрити от банския. Затова и стоенето часове наред с мокър бански може да влоши нещата. Избягвайте бръснене или кола маска преди басейн и винаги се мийте със сапун и вода и се подсушавайте колкото се може по-бързо след излизане от топла вана или басейн. Симптомите са червени, сърбящи пъпки. Помагат кремове против сърбеж.

Болката при уриниране може да се дължи на инфекция на пикочните пътища. Те могат да са резултат от мръсна вода в басейна, пропуснат душ след това или седене с мокър бански. Затова е задължително да се взема душ и да се сменя мокрият бански веднага след басейна. Помага и приемът на много вода, докато сте на басейна. Симптомите, освен болка при уриниране, включват тъмна или кървава урина, болка в таза и често уриниране. Подобно състояние изисква консултация с лекар и може да се наложат антибиотици или противогъбични лекарства.

Легионерската болест е вид пневмония, причинена от бактерията легионела, която може да се вдиша от изпаренията около басейн или вана с топла вода. Инкубационният период е от 2 дни до 2 седмици. Инфекцията е по-характерна за закрити басейни, но бактерията се среща и навън - в топла и влажна среда. Засяга повече хора над 50 г., пушачи и тези с отслабена имунна система. Симптомите са болки в гърдите, задух, треска, кашляне на кръв. Те изискват моментално посещение при лекар.

 

МИРИЗМАТА

Ако басейнът е много мръсен, това се надушва. Но, противно на общоприетото, той ще мирише точно на хлор. Когато микробите, мръсотията и телесните клетки влязат в допир с хлора в басейна, резултатът е острата миризма във въздуха, която много хора приемат за доказателство, че басейнът е добре обеззаразен. Всъщност, ако няма миризма, тогава водата е чиста. Мръсната вода също така дразни очите. В тези случаи просто не бива да влизате в басейна.

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

915 16
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

437 1
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

165 5

Коментари

dobadoba

Турист пита след настаняването в хотела:

- Водата в басейна сладка ли е, или солена?

- Амиииии, до обед е сладка, след това - солена!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×