Quantcast

Медия без
политическа реклама

Разходка из най-хубавите книжарници по света

Не е рядкост да срещнеш място, което да не е просто за продаване на книги, но някои са наистина специални

Фейсбук
Ler Devagar в Лисабон.

Да се подберат най-забележителните книжарници по света съвсем не е лесна работа. И е доста субективна в същото време. Именно такава селекция - от лични впечатления, правят редакторите на Lonely Planet, без да имат претенции за пълна изчерпателност. Но изборът им е достатъчно стойностен, както ще се убедите.

 

Ler Devagar (Лисабон, Португалия)

Лисабон е град, който те приканва да се върнеш. Същото важи и за удивителната книжарница Ler Devagar. Това е бивша печатница, като книгите изглеждат сякаш хаотично разположени. Но това е, за да накарат посетителите да обикалят навсякъде по различните нива. Ако стигнете до най-горния етаж, където е печатната преса, ще видите нещо, което друга книжарница не предлага - уникалните творби на художника и изобретател Пиетро Просерпио, който лично може да ви разкаже как работят неговите причудливи измислици.


Dussmann das KulturKaufhaus (Берлин, Германия)

Тази удивителна сграда в сърцето на германската столица е завършена през 1997 г. и предлага пет етажа, пълни с хиляди книги на различни езици. А също много музика, филми и т.н. Намира се недалеч от Бранденбургската врата и може да ви осигури часове в интересни разходки и разглеждане на рафтовете. Тук е много подходящо място за купуване на уникален сувенир от Берлин.


Librairie Mollat (Бордо, Франция)

Това е най-голямата независима книжарница във Франция. Основана през 1886 г., тя в момента разполага с 15 различни отдела, разположени на 2700 кв.м площ в центъра на Бордо. Радва се на голяма популярност и хората там се стараят да са в крак с новите тенденции.


Shakespeare & Co (Париж, Франция)

Основана през 1951 г. от Джордж Уитман, това е чудесна англоезична книжарница на Левия бряг. Има два етажа, препълнени с книги, като всяко свободно пространство на стените е заето с цитати от известни личности. Незабравима гледка е нишата с пишеща машина, като стените наоколо са облепени с бележки от посетители, включващи обяснения към любим човек, посвещения за самия магазин или цитат от любим автор.

 

Marrowbone Books (Дъблин, Ирландия)

Намира се в квартал Liberties и лесно може да се забележи с жълтия си екстериор. Вътре ще се почувствате като в уютната всекидневна на приятел, обичащ книгите - с поизтърканите столове, турските килими, растенията... Вътре има предимно книги втора употреба, въпреки че собствениците Брайън Фланаган и Лили Пауър наскоро издадоха нов сборник с разкази на млади ирландски писатели. В книжарницата има създадено страхотно чувство за общност и често се случват малки музикални концерти, комедийни представления и публични четения.

 

Vibes & Scribes (Корк, Ирландия)

Друга популярна и дългогодишна независима книжарница в Ирландия е Vibes & Scribes в Корк. Тя се състои от три магазина - за нови книги, за книги втора ръка и за ръчно изработени сувенири. Имат огромна колекция "3 за 12 евро", в която може да намерите страхотни оферти за съвременна литература, класика и научна фантастика. Внушителна е колекцията от справочници, особено книги за изкуство.

 

Maison Assouline (Лондон, Великобритания)

Това елегантно пространство на Пикадили е точното място, където да отидете, да се отпуснете и да си купите пътепис за следващото си пътуване. Да, това не е старинна книжарница, но си има своя чар, който кара човек да се почувства космополитен. Може да се отпуснете на чаша вино. А в късната есен може да си изберете подходящ коледен подарък, който дори ще ви го изпратят до дома или хотела, в който сте отседнали, за да не го носите по лондонските улици.

 

Daunt Books (Лондон, Великобритания)

Разположена на Marylebone High Street, това е едно от задължителните места за посещения за любителите на книги. Отваря врати през 1912 г. и се счита, че е сред най-старите книжарници, построени по поръчка в света. Книгите тук са прилежно подредени, но старинният интериор е най-забележителното вътре.

 

Cafebrería El Péndulo (Мексико Сити, Мексико)

Това е едно от онези места, които предизвикват възхита на посетителите при влизане. Елегантна, заредена с книги от пода до тавана и преливаща от зеленина (там растат дървета) - тази книжарница е като отражение на самия мегаполис. Англоезичният раздел не е голям, но това едва ли има значение. За сметка на това може да си вземете кафе от заведението вътре и да се насладите на разглеждане и четене.

 

Powell's City of Books (Портланд, САЩ)

Това е една от забележителностите на Портланд. Вече е двойно по-голяма, в сравнение с откриването през 1971 г. Концепцията на семейство Пауъл бе автокъща да се превърне в място за продажба на книги (нови и използвани), което да е отворено 365 дни в годината. Персоналът е отдаден на книгите и може да помогне със съвети. Това място сега привлича редица световноизвестни писатели за събития и срещи с читатели.


Square Books (Оксфорд, Мисисипи, САЩ)

Square Books представлява три отделни сгради, разположени една до друга на историческия площад в Оксфорд, Мисисипи. Основният магазин Square Books е в двуетажна сграда с кафене и балкон на втория етаж; Off Square Books е малко по-надолу по улицата и има секции за практично четиво (градинарство, готварски книги). А пък Square Books, Jr., е детската книжарница, която е на източната страна на площада. На втория етаж е Rare Square Books, където се предлагат колекционерски книги или първи издания в широк ценови диапазон. Square Books е домакин на популярното радиошоу Thacker Mountain и на над 150 събития годишно.

Ключови думи:

книжарница, любопитно