Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Списъци и писъци. Как се каляваше миротворчеството

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

23 Юли 2023Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен радиобюлетин в стил академичен пънк-рок.

***

В украинския сайт “Миротворец” има публикувани списъци с врагове на украинската държава. Освен лични данни на руски войници и пропагандисти, там има и списък с няколко български имена, за които авторите на сайта твърдят, че са агенти на руско влияние. 

Разбира се, наличието на тия списъци предизвика възмущение в България, особено в тази част на обществото, която не симпатизира на украинската кауза. 

Някои от тези несимпатизанти обаче също са съставители на списъци с истерични писъци - те също заплашват опонентите си с Второто пришествие на Народния съд и възраждането на концлагерната дейност в Белене. 

Украйна е държава в състояние на война и чужда окупация. Там съставянето на списъци с врагове е обяснимо, макар зловещо. 

Но съставянето на списъци с непълноценни хора в нашата мирна, красива и плодородна страна - това е позорно и не по-малко зловещо. И също е елемент от значение за националната сигурност и националното духовно здраве. 

Името на сайта “Миротворец” е заредено с черна ирония, защото звучи като място, където се твори и създава миро за помазване - нещо като пожелание да ти светят маслото.  

В интерес на истината за българските имена в списъците на “Миротворец” няма изрично указание да бъдат ликвидирани, а сведенията за тях са от открити източници, а не някакви лични интимни данни. 

Сайтът "Миротворец" по същество е на ръба на тероризма - на заглавната му страница има големи снимки на обезобразени войнишки трупове и призиви за безпощадна разправа с окупатора. 

Разбира се, да си намериш името в такива списъци, не е като да се видиш в списък със стоте национални интелектуалци, подкрепящи някоя кауза с идеална или недотам идеална цел. 

Списъците с български интелектуалци са донякъде положителни, доколкото не заплашват с репресии. 

Но списъците с хора за унищожаване ни връщат хиляди години назад. 

Не като Йордан Цонев от ДПС, дето съвсем малко го завъртяха обратно на часовниковата стрелка с колелото на историята и го направиха шеф на бюджетната комисия в парламента. 

Един журналист попита Цонев стига ли му тая награда, а Цонев отвърна - каква награда, върнаха ме в миналия век! 

Цонев по времето на Иван Костов беше председател тъкмо на бюджетната комисия. 

Но това е връщане само с двайсет и няколко години. 

А списъците с неправилни хора ни връщат много по-назад към едни от най-мрачните страници на историята. 

Даже прескачаме Сталиновите и Хитлеровите списъци, на които подражават нашите радетели за политическа и гражданска хигиена.

Списъци с хора достойни за унищожение съставял през 1 век от Старата ера Корнелий Сула в древния Рим - т. нар. проскрипции. Това били списъци с хора, обявени извън закона и определени за ликвидация - едновременно политическа и социално-икономическа мярка. За убийството на човек от списъците се полагала награда, а имуществото на убития се конфискувало. Така Сула и приближените му хем се обогатили, хем постигнали политическа стабилност. С проскрипции започнало и управлението на Октавиан Август, на когото е кръстен следващия месец от календара. 

Интересното за тези главорези е, че доживели до дълбока старост и да речем Корнелий Сула умрял от пиене, а не примерно от декапитация, сиреч махане на главата. 

Изтръгва ми се от гърдите писък, 
избухвам в истерична рецитация;
съгражданите ми съставят списък
с души, достойни за декапитация.