Медия без
политическа реклама

Украйна унищожила руски ракетен крайцер

Ударът бил нанесен преди три дни в окупирания Севастопол

22 Май 2024
Корабът "Циклон" е от нов клас малки крайцери
flot2017.com
Корабът "Циклон" е от нов клас малки крайцери

Украйна обяви, че е унищожила руски военен кораб, въоръжен с крилати ракети, на окупирания от Москва полуостров Крим при операция в неделя, предаде Ройтерс.

Украинските военни съобщиха, че са извършили атака с оръжия с голям обсег, унищожила руски кораб, и добавиха, че се нуждаят от повече време, за да потвърдят какви са другите щети.

"Според актуализирана информация украинските сили за отбрана са ударили руски ракетен крайцер "Циклон" в Севастопол през нощта на 19 май", съобщи военното командване на Украйна.

По-късно украинските военноморски сили съобщиха в социалната платформа "Екс", че корабът е бил "унищожен". Според говорителя на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук "Циклон" е бил "последният въоръжен с крилати ракети руски кораб", базиран на полуострова, който през 2014 г. Москва завзе и анексира. По думите му корабът никога не е изстрелял нито една крилата ракета, докато е бил на активна бойна служба.

Плетенчук заяви, че от петте руски военни кораба от този тип два са били унищожени, два са били върнати в Каспийско море, а един в момента се намира в корабостроителница. За кораба е известно, че е заложен през 2016 г. в окупираната украинска територия в град Керч, спуснат е на вода през 2020 г., приет е в състава на Черноморския флот на ВМФ на Русия на 12 юли 2023 г., застъпил е на бойно дежурство на 22 август 2023 г. "Циклон" стана първият кораб от проекта 22800 "Каракурт" на Руската федерация в Черно море и четвъртият кораб от този проект във всички руски флоти.

Представители на украинските власти твърдят, че атаките са позволили на Украйна да получи предимство в района на Черно море и да подкопае способността на Москва да нанася ракетни удари по цели на украинска територия откъм морето.

Ключови думи:

руски ракетен крайцер