Quantcast

Медия без
политическа реклама

МААЕ препоръча защитена зона около Запорожката АЕЦ възможно най-скоро

В доклада си от мисията Агенцията иска спиране на обстрела и временни мерки срещу ядрена авария

06 Септ. 2022
Туитър

Всички страни трябва да се споразумеят и да създадат защитена зона около намиращата се в Украйна, но под руски контрол Запорожка АЕЦ. Това е записано в доклада на  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до Съвета за сигурност на ООН, посветен на осъществената преди няколко дни мисия в тази АЕЦ. Русия обаче е категорично против изграждането на такава зона.

Физическата цялост на украинската ядрена централа "Запорожие", окупирана от руски военни, е била нарушена, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, след като инспектира обекта, предаде БТА като цитира Франс прес.

В документът МААЕ призовава за незабавни действия за предотвратяване на радиационна авария, която може да възникне поради повреда на електроцентралата в резултат на военни действия. „Това може да се постигне чрез създаване на защитена зона за радиационна безопасност възможно най-скоро“, казват експертите на агенцията. МААЕ е готова незабавно да започне консултации за формирането на такава зона.

Персоналът на агенцията, въз основа на наличните данни, не вижда признаци на безпокойство относно разпространението на радиация от станцията. В доклада се отбелязва, че по време на конфликта предаването на данни от ЗЕЕЦ е спирано няколко пъти.

В доклада си МААЕ пише още, че е необходимо да се спре обстрелът, включително и на околностите, както и, че има нужда от временни мерки за предотвратяване на ядрена авария. 

Още по темата