facebook
twitter

Технологии

Затворите в Хонконг стават "умни"

124
Pixabay

През последните години светът около нас стана умен - от телефони, часовници, перални и хладилници до умни градове. Управленията на затворите в Хонконг също мислят за такава технология, която да улесни живота и да помага в ежедневието на лишените от свобода. 

В момента охраната на затворите е под голям натиск, защото й се налага постоянно да патрулира по коридорите, често не знаят къде е затворникът и трябва ръчно да ги преброят. Освен това пазачите няма как да знаят самоличността на всички затворници. Тези проблеми трябва да бъдат решени чрез технология, благодарение на която затворите в Хонконг трябва да бъдат направени по-безопасни и да се освободят охранителите. Това може да се постигне по три начина.

Първо, чрез роботизирани "пазачи", които вече се изпитват в някои затвори, които трябва да се справят с проблема с недостига на хора. Роботите са оборудвани с камери и микрофони, които позволяват на затворниците да общуват с персонала на затвора, който не е задължен да патрулира постоянно. 

Другите две технологични решения, които ще бъдат тествани скоро, са камери за разпознаване на лица и умни гривни. Благодарение на тях затворниците ще бъдат постоянно наблюдавани, така че персоналът винаги ще знае кой къде се намира. Така охранителите ще са наясно кой затворник е пред тях. 

Ръководството на затворите също иска да използва съвременни аналитични данни, които заедно със системи за видеонаблюдение могат да предскажат подозрително поведение и по този начин да спрат потенциалните проблеми, преди да се появят. В допълнение към по-голямата сигурност и наблюдение Хонконг обмисля и въвеждането на технологии за забавление и обучение на затворниците.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

291 4
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1082 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3030 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×