facebook
twitter

Технологии

Защо Тонга остана без мобилни комуникации

656

Вероятно не сте забелязали тази новина в информационния поток - в края на януари остров Тонга преживява почти пълно прекъсване на мобилните и интернет услуги, тъй като единственият подводен кабел, който стига до страната, бе повреден от буря. Проблемът хвърли в паника островната нация от 100 000 души. 

Той обаче помогна да разберем важността на потопените системи, от които зависи нашият свързан свят.

Малко хора осъзнават, че подводните кабели транспортират близо 100% от трансокеанския трафик на данни. Тези кабели лежат на дъното на океана. Те са дебели колкото маркуч и носят световната мрежа, телефонните обаждания и дори телевизионните предавания между континентите с огромна скорост. Един кабел може да носи десетки терабайти информация за секунда.

Кабелите, на които разчитаме да изпратят всичко - от електронна поща до банкова информация, през морета и океани, остават до голяма степен нерегулирани и незащитени. Ако нещо се обърка или повреди, както бе в случая с Тонга, трафикът на данни се прекъсва.

Хората днес хващат интернет по wi-fi и пращат данните си в "облак" - какви кабели, какви отживелици като трасета под океана, чудите се вие? Всъщност, въпреки че изглеждат като нещо от миналото, оптичните кабели са най-високото постижение в глобалните комуникационни технологии. Тъй като използват светлина за кодиране на информация и не са засегнати от метеорологичните условия, кабелите пренасят информация много по-бързо и по-евтино от спътниците. Тези системи няма да бъдат заменени от въздушни комуникации скоро.

Най-големият проблем с кабелните системи не е технологичен, а човешки. Тъй като преминават под земята, под вода и между сградите, те постоянно се увреждат. Затова въпросът е не дали да ги има, а дали глобалните комуникационни мрежи са уязвими. 

Отговорите не са прости. Учудващо или не, в плитката част на подводните трасета те са много повече уязвими от рибарите, отколкото от саботьорите. Откакто това стана ясно, кабелите вече са покрити със стоманена броня. В дълбоките води кабелите остават незащитени, но пък там вероятността от саботаж е нищожна. Дефекти по пътя на мрежата има - 200 пъти годишно, но те не са тежки.

Има само няколкостотин кабелни системи, които предават почти целия трансокеански трафик по света. Тъй като всеки кабел може да носи много информация, не е рядкост цялата страна да разчита само на няколко системи.

Добрата новина е, че в момента има повече кабелен капацитет, отколкото трафик, така че когато има прекъсвания, информацията автоматично се пренасочва към други кабели.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2136 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

367 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1136 4

Коментари

Augereau

Ми не, не се чудим кви са тия кабели. Може би само някой треторазделен журналист се чуди за ролята на кабелите в днешния интернет свят. 

 

Апропо, немалко от тази инфраструктура се полага, когато светът е в икономическа еуфория (някои му викат "балон") и има излишни пари (края на 90-те, средата на първото десетилетие на 21 век, сега). Днешният интернет донякъде е дело на фараонските и дори безумни инвестиции по време на дот.ком балона от края на миналия век. Та балоните понякога си имат и положителна страна. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×