facebook
twitter

Технологии

Защо Swiss Post преустанови доставките с дронове

666

Швейцарската поща се отказа да доставя товари с дронове. Според IEEE Spectrum това решение е взето след аварията с дронове Matternet M2 V9 в началото на май тази година. Произшествието показа, че устройствата, използвани от швейцарската пощенска служба, са опасни за хората.

Swiss Post предоставя услуги за доставка на колети и медицински анализи с дронове Matternet M2 V9 от 2017 г. Тези устройства с тегло около 10 килограма са способни да носят товари с тегло до 2 килограма на разстояние до 10 километра. Оборудвани са с аварийна парашутна система.

До 2019 г. всичко вървеше добре, нямаше инциденти с дроновете Matternet M2 V9 на швейцарската пощенска служба. През януари тази година обаче един дрон се спусна на авариен парашут в езерото Цюрих. Тогава полетите на дроновете бяха временно спрени, но след проучване на причините за падането на устройството и коригиране на дизайна на Matternet M2 V9, полетите се възобновиха.

Разследването показа, че при полета на дрона в GPS модула на устройството е имало късо съединение. Аварийната система установила неизправност, спряла електромоторите, отворила парашута и започнала да дава звукови сигнали. Малко след това американската компания Matternet промени дизайна на дроновете и сложи дублиращи се GPS модули.

В началото на май 2019 г. обаче се случи нов инцидент - дронът Matternet M2 V9 по неизвестни причини падна малко след излитането, недалеч от детската площадка. По време на полета му аварийната парашутна система сработи, но лошо - единственият кабел, свързващ дрона с парашута, се скъса в остър ръб на дрона.

В Swiss Post се смята, че причината за падането на дрона през май тази година е бил силен страничен вятър. Пощенската служба нареди на Matternet да обнови дроновете. Поръчката включваше оборудването на парашутната система с два кабела, подсилени с тел, и по-силна система за звуково уведомяване при спешно кацане.

Доставките с дроновете ще се възобновят след завършване на нови тестове.

Услугите за доставка на поръчки и поща с дронове се развиват в много страни. През май тази година компанията Wing, дъщерно дружество на Alphabet Holding, стартира услугата за доставка на продукти с дронове във Финландия.
 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

362 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1594 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3850 83

Влез или се регистрирай за да коментираш