facebook
twitter

Технологии

Замърсяването на океаните ще намали кислорода във въздуха

192

Всички сме виждали трогателни снимки на животни, хванати в капана на пластмасови отпадъци или нефтени разливи. Нови изследвания показват, че пластмасовото замърсяване вреди на морския живот по по-разнообразен начин, което може да има ужасни последствия за цялата световна екосистема.

Всички са учили, че благодарение на фотосинтезата зелените растения осигуряват кислорода, който дишаме. Не толкова известен е фактът, че морската цианобактерия Prochlorococcus генерира 10% от кислорода. В много морета фитопланктонът е доминиран от цианобактерии точно като Prochlorococcus и Synechococcus. 

Според наскоро публикувано проучване химикалите, които изтичат в отпадъчните води, забавят растежа на тези бактерии на генетично ниво и потенциално лишават морската фауна от ценен източник на кислород.

Тези бактерии  са основен елемент в морската хранителна мрежа, казва биологът Саша Тето от Австралийския университет McQuery, който ръководи изследването.

"Ако наистина искаме да разберем въздействието на пластмасовото замърсяване в моретата и да намерим начини да го намалим, трябва да разгледаме нейното въздействие върху ключови микробни групи, включително фотосинтетични микроби", подчертава тя.

Лиза Мур, друг учен, участващ в проекта, казва, че замърсяването може да доведе до глобален спад в бактериалната популация през следващите десетилетия.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

355 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1521 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3730 83

Коментари

fractal
снимка на fractal

Окисляването на петрола намалява кислорода понеже въглерода се свързва с кислорода и се получава СО2 газ

Влез или се регистрирай за да коментираш