facebook
twitter

Технологии

Вода от въздуха

250

Представете си устройство, което може да бъде транспортирано лесно, което използва чиста енергия и произвежда бързо вода от... въздуха.
Такова устройство съществува. То е изработен от "Скайсорс/Скайуотър Алианс" (Skysource / Skywater Alliance) и даже получи награда от 1.5 милиона долара от организацията с нестопанска цел "Хикс Прайс" (XPrize), която се занимава с насърчаване на иновативни технологии.
Заданието Water Abundance XPrize е било поставено през 2016-а - да се разработи устройство, което може да извлече около 2000 литра вода на ден от атмосферата, за да могат да бъдат посрещнати дневните нужди на около 100 души. Устройството трябва също така да използва чиста енергия или енергия от възобновяеми източници, а разходите му да не надхвърлят $0.02 на литър. Макар с добив до 1135 л. на ден, победител е "Скайсорс/Скайуотър Алианс" от Лос Анджелис.
За да бъде осъществена тази цел, са комбинирани две съществуващи системи. Първата е Skywater - огромна кутия, в която топлият въздух се сблъсква със студен, получава се конденз и чистата вода се събира в транспортен контейнер.
Процесът обаче е енергоемък, затова в играта се вкарва втора система - енергоизточник, в който се събира биомаса, която отделя газ. В уреда се вкарват всевъзможни неща - черупки, плодове, изсушена дървесина, а освен газ, който е полезен за системата, се отделя маса, която става за наторяване.

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

3019 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9198 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×