Quantcast
Вдишваме пластмаса | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Вдишваме пластмаса

Установиха, че микропластмасови частици се носят из въздуха. Това повдига въпроси дали и колко пластмаса вдишваме
503
 Pixabay

През последните няколко години микропластмасови частици бяха открити в океаните и в питейната вода. Снегът в Арктика и Алпите вече може да бъде добавен към списъка на обектите, където е открито микропластмасово замърсяване.

Експерти от института "Алфред Вегенер" и Швейцарския институт за изследвания на снега и лавините са открили микропластмасови частици, пренесени през атмосферата и след това паднали в планините със сняг. В резултат на този процес се получава замърсяване както в Арктика, така и в Алпите.

Микропластмасата се образува чрез разлагане на пластмасови отпадъци и най-малките частици са известни като микропластика. Добре известно е, че тези фрагменти попадат в морската вода и морските организми, които ги поглъщат. Но изследователите казват, че досега е направено много малко за изследването на частиците, които се пренасят по въздуха.

Екипът, воден от Мелани Бергман и Гунар Герд, откри, че проби от сняг от Хелголанд, Бавария, в Бремен и в Швейцарските Алпи потвърждават, че има висока концентрация на микропластика. Замърсяването с микропластика е установено и в отдалечени райони на Арктика, включително островите Шпицберген.

"Очевидно е, че по-голямата част от микропластиката в снега идва от въздуха", каза Бергман.

Учените събраха пробите чрез няколко метода, включително използваха и моторни шейни за събиране на сняг от отдалечени места. Учените използвали инфрачервена спектроскопия, за да определят какви видове пластмаси са открили. Най-високата концентрация на микропластици идва от проби, събрани на селски път в Бавария, където снегът съдържал 154 000 частици на литър. Арктическият сняг съдържа "само" 14 400 частици на литър.

Тези открития пораждат нови опасения за въздействието на микропластиката върху околната среда и човешкото здраве. "След като установихме, че големи количества частици могат да бъдат транспортирани по въздух, това повдига въпроси дали и колко пластмаса вдишваме", каза Бергман.
 

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

434
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

2143
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4459