Медия без
политическа реклама

Учени преодоляха нов етап в синтеза на човешки ембрион

За пръв път от стволови клетки е отгледана структура с първични полови клетки, обяви екип на "Кеймбридж" и КалТек

15 Юни 2023
Pixabay

Учени създадоха модел на синтетичен човешки ембрион от стволови клетки с наличие на първични полови клетки - революционно постижение, което достига нов етап в изследването на тези най-ранни етапи на човешко развитие. Тези модели, които наподобяват най-ранните стадии на човешкото развитие, могат да дадат важни сведения за генетичните разстройства и биологичните причини за спонтанен аборт, съобщава "Гардиън". Работата в това направление обаче повдига и много въпроси за етиката и правната страна на тези отгледани в лаборатория "структури", които не попадат в законовата рамка на почти нито една страна по света.

Ембрионите нямат туптящо сърце и наченки на мозък, но имат клетки, от които в обичайния случай биха се развили плацента, жълтъчна торбичка и самият ембрион. Пробивът бе оповестен на годишна среща на Международното общество за изследване на стволовите клетки в Бостън. Той е на екип от Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт (КалТек).

Можем да създадем подобни на човешки ембрион модели чрез препрограмиране на клетки, обявиха учените. Целта на тези модели е да помогнат на учените да разгадаят периода на "черната кутия" от развитието на човека, наричан така, защото в лабораторни условия е позволено да се култивират ембриони само за 14 дни, а наблюдението върху реални човешки ембриони по време на бременност или дарени за научни изследвания започва на много по-късен етап.

В близко бъдеще не се очаква да започне клинично използване на синтетични ембриони. Не би било законно в нито една държава и подобни структури да бъдат имплантирани на жив човек. Към момента, освен това, няма данни дали тези "структури" имат потенциал да продължат да се развиват отвън най-ранния стадий.

Ако новината изглежда позната, то е защото наскоро друг научен екип - от института Вайцман в Израел, успяха да създадат подобие на ембрион на мишка, като стимулираха стволови клетки да създадат структури с чревен тракт, наченки на мозък и туптящо сърце. Оттогава тече надпревара да се преведе този напредък към човешки модели и към момента е известно, че няколко екипа са успели да повторят в лабораторни условия най-ранните етапи от развитието на човека.

Последната разработка все още не е публикувана в научната периодика, но според учените те са успели да култивират ембрион на етап, който със съвсем малко изпреварва 14-ия ден на естествения ембрион. Всяка структура е отгледана от една единствена ембрионална стволова клетка и е достигнала началото на ключовия етап от развитието, известен като гаструлация, когато ембрионът преминава към клетъчно диференциране. В този стадий на развитие той все още няма сърце, черво или наченки на мозък, но моделът показва наличие на първични полови клетки. Според учените това е първият модел на човешки ембрион, достигнал етапа на трислойна организация.

Новината е пореден пример колко бързо се развива науката спрямо законодателството, което трябва да постави правни и етични рамки на тези доскоро бели полета, коментира британското издание. Разбира се, на този етап не се знае доколко тези лабораторни експерименти имат потенциала да израснат до жив човек. За ембрионите на мишки се твърди, че изглеждат почти идентични на естествените. Но когато са имплантирани в жива мишка, те не продължават развитието си до живо животно. През април учени от Китай обявиха, че са създали синтетичен ембрион от маймунски клетки и са ги имплантирали на живи маймуни. Неколцина от тях са показали ранни признаци на бременност, но при нито една развитието не е продължило повече от нколко дни. Към момента учените не знаят дали това е чисто технически проблем или някаква фундаментална причина на биологията, която е отвъд нашето познание.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

синтетичен ембрион