facebook
twitter

Технологии

Трябва ли да ударим Марс с атомни бомби?

747

Ексцентричният милиардер Елън Мъск, собственик на Tesla Motors и SpaceX, е обсебен от желанието да отиде на Марс. Преди да стори това, той предложи да атакуваме полюсите на Червената планета с ядрени бомби.

Мъск смята, че ако Марс бъде ударен с ядрени оръжия, полярните ледени шапки на планетата биха могли да се стопят и да отделят огромни количества въглероден диоксид в атмосферата, което по същество би създало парников ефект, който пък ще повиши температурата на въздуха. И ще задържи атмосферата. Така планетата би могла да стане подходяща за живот. 

Милиардерът говори за това от години. През 2017 г. той публикува статия в списание New Space, в която подробно описа как хората могат да построят колония за милиони на Марс за по-малко от век.

Може би в опит да накара повече хора да опознаят идеята му Мъск обяви, че ще започне да продава тениски с надпис Nuke Mars.

Тази идея среща опоненти. "Резултатите от нашите изследвания показват, че няма достатъчно количество въглероден двуокис, които да постигнат желания ефект". Повечето количество въглероден двуокис се намира на недостъпни места. С днешните технологии тераформирането е невъзможно", казва Брус Джейкоски от университета в Колорадо.

Не е ясно дали Мъск наистина е сериозен по отношение на тениските, но той много сериозно се е заел да изпрати хора на Марс. Неговата компания SpaceХ тества прототип на ракетата Starship. НАСА се надява да използва ракетите на SpaceХ за бъдещи посещения на Луната и Марс.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

364 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1612 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3895 83

Коментари

emo1971

Навремето руснаците имаха проект, да монтират двигатели на голям леден астероид и да го засилят към Венера. Очаквха от подобно усилие ефект, две в едно, ако мога тъй да се изразя... От една страна, колосалния сблъсък би генерирал достатъчно енергия... за издухването в космоса, на по-голямата част от плътната почти като супа, атмосфера на Венера, състояща се основно от въглероден двуокис и създаваща чудовищен парников ефект... допринасящ от своя страна за температури на повърхността на планета, колебаещи се между 400 и 500 градуса по Целзий. Но освен това... изцяло позитивно в същността си, "проветряване с взлом",  леденият астероид трябваше да осигури от самосебе си и гигантски резерви вода, което още повече би улеснило евентуалната колонизация... на планетата на Любовта... или поне стартирането там на процеси, които биха довели някой светъл ден, до възникването там на живот ... различаващ се от земния...

Уви, СССР си отиде без време... и тоя проект тъй си и остана, само на хартия. ха дано СЕГА, този Мъск успее поне с Марс, понеже вероятността, че в скоро време, човечеството ще започне да се нуждаее от допълнителна планета... съвсем не намалява, даже бих казал напротив... 

Влез или се регистрирай за да коментираш