facebook
twitter

Технологии

Там, където се раждат зелените ледници

131

Още през XVIII век изследователите забелязват необичайни зелени ледници в Антарктика. 200 години по-късно учените от университета на Вашингтон са на път да разгадаят мистерията.

Стивън Уорън има теория, според която зеленият цвят идва от железния оксид, който айсбергът превръща в изумрудено зелено. Желязото идва в леда, докато айсбергът се оформя. То идва от дъното на океана.  „Това е, все едно да вземеш пакет по пощата“, казва Уорън. 

Неговото изследване започва още през 1998 година, когато взел първата проба от зелен ледник край Източна Антарктика. "Когато се качихме на ледника, най-впечатляващ не бе цветът, а чистотата. Нямаше мехурчета, беше ясно, че това не е обикновен ледник", казва Уорън.
В началото се смятало, че в айсберга може да има остатъци от въглища, но тогава той би трябвало да се оцвети в жълто, а тестовете показали, че леденият блок има същия въглероден състав, както във всеки друг ледник.
Изследване, проведено през 2016 г. от университета в Саутхемптън, предлага решение. Установява се, че във въпросните зелени ледници има 500 пъти повече желязо. Това обаче повдигна нови въпроси, например откъде идва това желязо. Уорън показва, че то идва от там, откъдето идва всичко, което завлича айсбергът по пътя си. При раждането си всеки айсберг завлича ледникова кал, седимент, който се разпространява от водата. Добавката от желязо е тази, която оцветява плаващия гигант в зелено.

Все още няма коментари

Още

Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19407 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2296 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

482 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×