facebook
twitter

Технологии

Таблетите на Apple се сдобиха с iPadOS

236

Досега iPhone и iPad имаха една операционна система - iOS. В бъдеще обаче нещата се променят - таблетите получават iPadOS.

Отдавна стана ясно, че Apple остава в различна посока от логиката на Microsoft, който иска да има една система за всички видове устройства. Apple раздели нещата - една операционна система за смартфоните, друга за таблетите, трета за Мac, четвърта за часовниците, пета за Apple TV

Основната разлика в iPadOS може веднага да се види на главния екран. Той ще показва повече икони, т.е. те ще бъдат поставени по-близо една до друга. Втората очевидна новост, която значително ще промени основния екран, е възможността за показване на така наречените "уиджети" на главния екран. Достъпът до тях се извършва чрез плъзгане на екрана вляво. Така екранът на практика се разделя лесно - от едната страна сте в мейла например, а от другата остават иконите. 

Друга голяма разлика в iPadOS е работата с много приложения или многозадачността. Вече може да отворите едно и също приложение два пъти, примерно два Word документа или две имейл съобщения. Най-накрая ще може да работите по-лесно с файловете, ще имате повече информация за тях. Колко и странно да звучи - най-накрая ще може да споделяте папки от iCloud и да отваряте директно файлове от SD карти и USB памет. Apple Pencil ще бъде по-чувствителен в iPadOS.

Освен специфичните за iPadOS нововъведения, има и такива, които са част от новата iOS 13, примерно тъмната тема. Подобренията в производителността, произтичащи от намаляването на размера на приложенията в App Store, също са част от iPadOS. Новата операционна система ще бъде достъпна през есента. 

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

316 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1220 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3273 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×