facebook
twitter

Технологии

Таблетите на Apple се сдобиха с iPadOS

215

Досега iPhone и iPad имаха една операционна система - iOS. В бъдеще обаче нещата се променят - таблетите получават iPadOS.

Отдавна стана ясно, че Apple остава в различна посока от логиката на Microsoft, който иска да има една система за всички видове устройства. Apple раздели нещата - една операционна система за смартфоните, друга за таблетите, трета за Мac, четвърта за часовниците, пета за Apple TV

Основната разлика в iPadOS може веднага да се види на главния екран. Той ще показва повече икони, т.е. те ще бъдат поставени по-близо една до друга. Втората очевидна новост, която значително ще промени основния екран, е възможността за показване на така наречените "уиджети" на главния екран. Достъпът до тях се извършва чрез плъзгане на екрана вляво. Така екранът на практика се разделя лесно - от едната страна сте в мейла например, а от другата остават иконите. 

Друга голяма разлика в iPadOS е работата с много приложения или многозадачността. Вече може да отворите едно и също приложение два пъти, примерно два Word документа или две имейл съобщения. Най-накрая ще може да работите по-лесно с файловете, ще имате повече информация за тях. Колко и странно да звучи - най-накрая ще може да споделяте папки от iCloud и да отваряте директно файлове от SD карти и USB памет. Apple Pencil ще бъде по-чувствителен в iPadOS.

Освен специфичните за iPadOS нововъведения, има и такива, които са част от новата iOS 13, примерно тъмната тема. Подобренията в производителността, произтичащи от намаляването на размера на приложенията в App Store, също са част от iPadOS. Новата операционна система ще бъде достъпна през есента. 

Все още няма коментари

Още

Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19407 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2296 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

482 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×