Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стартъп ще съживява птицата додо

04 Февр. 2023
Pixabay

Стартъпът от Далас Colossal Biosciences съобщи, че е разшифровал целия геном на изчезналата през 17-и век птица додо и може да я пресъздаде. Същата фирма желае да създаде отново тасманийския вълк и един от видовете мамути.

Но стартъпът има много работа, преди додо да "оживее". Учените не могат да създадат птицата, те трябва да измислят как да вмъкнат додо-специфични гени в ембриона на съществуващо животно, пише Business Insider.

„ Следващата стъпка е да се сравни генетичната информация с гени на тясно свързани птици като Никобарския гълъб за да се разбере точно кои додо мутации създават додо “, каза Бет Шапиро, водещият генетик на проекта, пред CNN. Шапиро добавя, че крайният план на стартъпът  е да върне тези птици в Мавриций, където са живели преди хората да ги изтребят.

Планът е „много, много предизвикателен“, заяви Guardian Ян Бърни, заместник-директор на Европейската лаборатория по молекулярна биология, която не участва в проекта. Въпреки че беше много трудна мисия, компанията успя да събере допълнителни 150 милиона долара за проекта. Според Bloomberg тази последна инвестиция оценява стартъпът на 1,5 милиарда долара.

„ Има ясни етични въпроси за създаване на вид, който е предназначен да бъде пуснат в природата. Някои хора смятат, че ако може да се направи нещо, то трябва да се направи. Но не съм сигурен каква точно е целта на всичко това и дали това наистина е най-доброто разпределение на ресурсите. Първо трябва да спасим видовете, който имаме, преди да изчезнат“, смята Бърни.

Colossal Biosciences твърди, че чрез това изследване иска да помогне за запазването на съществуващите видове.

Ключови думи:

Додо