facebook
twitter

Технологии

В Щатите мислят върху робокоп катаджия

62

Повечето от шофьорите са спирани от полицията поне веднъж в живота си - заради неправилното шофиране или просто за контрол на трафика. Представете си обаче, че до прозореца на колата ви застане не полицай, а робот. Робокоп. Американският изследователски институт SRI Internetional разработи прототип на полицейски робот, който трябва да подпомага полицаите при спиране на превозни средства.

Защо е необходимо това? Защото в Съединените щати има най-много пострадали полицаи при спиране на шофьори за проверка на документите и превозното средство. Роботът на SRI не е истински робокоп, а устройство, което работи с полицая. То се състои от камера с микрофон и екран с високоговорител, поставени върху телескопична дръжка и закрепени към полицейска кола. Когато полицейската кола се движи, този робот е закрепен от външната страна на автомобила. Когато полицая спре кола за проверка, вместо да излезе от автомобила и да създаде потенциална опасност, той може да изпрати полицейския робот, чрез който да общува с шофьора. Полицаят наблюдава всичко през камерата на робокопа и говори с водача през него.

Полицейският робот може да направи всичко, което полицаят може да направи - да сканира шофьорската книжка, да напише акт и дори да хвърли шипове, за да попречи на колата да избяга. Полицейският робот засега е все още в етап на развитие и вероятно ще отнеме години, за да го видим по пътищата.

Ключови думи:

робокоп
Все още няма коментари

Още

НАСА публикува снимка на космическия си апарат Curiosity, заснета от орбита около Марс

14.07.2019

3616 2
Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19763 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2508 19

Влез или се регистрирай за да коментираш

×