facebook
twitter

Технологии

Розалинд Франк ще търси живот на Марс

129

През 2021 г. Розалинд Франклин ще се спусне на Марс, за да потърси химически елементи, които да потвърдят предишно или настоящо присъствие на живот на червената планета. 

Хубаво е да се знае, че Розалинд Франклин е превозно средство.  

Новият роувър на Европейската космическа агенция носи името на известен британски химик, който е допринесъл за откриването на ДНК структура, но през живота си не е получил почти никакво заслужено признание. Учените избрали нейното име между 36 000 предложения, изпратени от жители на 22-те страни, които са членки на Европейската космическа програма.

„Нейното име е напомняне, че желанието за изследвания е записано в нашите гени. Самата идея на науката и всичко, което правим в EVP, е написана в нашите гени", казва директорът на EVP Ян Вернер.
В рамките на мисията ExoMars 2020 роувърът ще изследва почвата и скалите на Марс близо до екватора, надявайки се да открие някои от биохимичните процеси, които са се случили в миналото, а може би и днес.

Роувърът е един вид добре оборудвана лаборатория, която ще направи дупки, дълбоки 2 метра, и ще анализира събраните проби.
 

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2991 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9181 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×