facebook
twitter

Технологии

Роботите ще заемат още 20 млн. работни места

209
 Pixabay

До 2030 г. роботите ще заемат 20 млн. работни места - тази прогноза направи след проучване независимата изследователска компания от Великобритания Oxford Economics.
"Иновациите в областта на изкуствения интелект и машинното обучение предполагат значително ускоряване на използването на роботи в сферата на услугите”, се казва в публикуваното изследване.

Проучването анализира седем развити икономики: САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Южна Корея, Япония и Австралия. "Тези страни бяха избрани въз основа на качеството на наличните данни и защото те са лидери на световната икономика. Можем да предположим, че големите градове ще бъдат по-малко засегнати от селскостопанско ориентираните икономики", каза Едуард Коун от Oxford Economics.

От 2000 г. насам около 1.7 милиона работни места по света са загубени заради роботиката. Всеки нов робот заменя около 1.6 работници в производството. Така до 2030 г. работната сила може да намалее дори с цели 8.5%. 

Но това не бива за звучи чак толкова трагично. "Да, складовите работници на "Амазон" вероятно ще бъдат заменени от роботи през следващите две до три години, но аз не очаквам хората, работещи в неструктурирани условия да бъдат заменени от роботи още 20-30 г. Все още има нови постижения", казва Кай-Фу Лий, предприемач и бивш старши директор в Google и Microsoft.

"Ключовият момент в тези истории е, че освободените работници ще отидат в други сектори. Но след това роботите ще дойдат и там - в строителство, в транспорта...”, казва Едуард Коун.

Роботите бързо могат да подобрят някои сектори, като например здравеопазването, където машините могат да работят с хората, вместо да ги заменят. Този извод е свързан с неотдавнашно проучване на CitiGroup, наречено "Технологии на работа v4.0", което показва, че около 47% от всички работни места в САЩ могат да бъдат заменени от автоматизация и изкуствен интелект. CitiGroup също разкри, че използването на роботи увеличава ефективността в редица индустрии. В банковия сектор виртуалните финансови консултанти са с 80% по-икономични от хората и могат да реагират всеки ден на 1.5 до 2 милиона потребителски проблема.

Това също означава, че увеличаването на броя на роботите с 30% до 2030 г. ще доведе до увеличаване на световния БВП с около 4.9 трилиона USD, което се равнява на днешния БВП в Германия.

Повишаването на роботиката ще укрепи позицията на Китай като център на световното производство. В момента всеки трети робот се труди в Китай. 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

332 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1325 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3465 83

Коментари

kaily
снимка на kaily

ще доведе до увеличаване на световния БВП с около 4.9 трилиона USD

Сигурно ще почнат да произвеждат и роботи консуматори

First Strike

Само? Ми то тогава ще има сигурно 10 милиарда човека на Земята. Голям праз. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×