facebook
twitter

Технологии

Промените в климата влияят върху турбуленциите

373

Потенциално опасните турбуленции стават все по-чести при трансатлантическите полети и това е в резултат на промени във въздушния поток, свързани с изменението на климата, показва проучване.

Турбулентността в ясно небе, която е по-трудно да се предвиди от турбуленцията, причинена от облаците, възниква, когато ветровете се различават по скорост или посока.

Ново проучване, публикувано в списанието Nature, установи значително засилване на тези вариации след 1979 г. в Северния Атлантически океан. Над 3000 самолета летят над Северния Атлантик всеки ден.

„Съществува ясна тенденция над почти целия Северен Атлантически океан“, се казва в доклад, съставен от метеоролозите в Университета в Рединг, Англия. Тенденцията е статистически значима в основата на климатичните въздушни потоци.

Университетът изисква по-подробни проучвания за влиянието на изменението на климата върху турбуленциите, но учените засега са категорични - резултати предполагат, че изменението на климата може да има по-голямо влияние върху въздушните потоци, отколкото се смяташе досега.

 

Все още няма коментари

Още

Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1049 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

2982 83
България смята да предоставя честоти за  5G мрежи  през 2020 г.

21.11.2019

347 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×