facebook
twitter

Технологии

Потъването на Техеран

158

Техеран е най-населеният град в Западна Азия и потъва с тревожни темпове. Столицата на Иран е дом на около 15 милиона души и е жертва на драматично потъване, разкрива ново проучване. Целият район потъва, като на места това става с 25 сантиметра годишно. 

Използвайки сателитни данни, изследователи от Германския изследователски център по география в Потсдам, Германия, са анализирали нивото на потъване в района на Техеран между 2003 и 2017 г. Благодарение на техниката, която може да открие промените в земната деформация с течение на времето, екипът идентифицира три различни проблемни области.

Каква е причината за тази нестабилност? Причината е ясна - бързо струпване на голямо количество хора и прекомерно използване на природните ресурси.

"Бързото нарастване на населението през последните десетилетия, съчетано с градско и промишлено развитие, увеличи нуждата от водни ресурси в района на Техеран. В резултат на огромното изчерпване на подземните води равнината се сблъсква с бързото потъване на земята", заявяват учените. Според изследователите ръстът на икономиката и населението в Техеран от 60-те години на миналия век доведе до факта, че кладенците от 4000 през 1968 г. станаха 32 000 през 2012 г. 

Това заедно с изграждането на редица язовири в района за целите на селското стопанство помогна за изчерпването на подземните води, което доведе не само до недостиг на вода, но и до драматични странични ефекти.

Авторите обясняват, че нивото на подземните води в Техеран е паднало около 12 метра от 1984 до 2011 г.

Ако не се прилага ефективно управление на подземните води, очаква се, че потъването в Техеран ще причини допълнителни щети на инфраструктурата.
 

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

3018 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9198 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×