facebook
twitter

Технологии

Полимер ще спаси мегаполисите от прегряване

274
Полимерът е по-добро решение, тъй като обикновеният бял цвят все пак абсорбира топлината.

Световните мегаполиси - Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Мадрид и Париж, имат проблем с високите температури - заради улиците и сградите температурите в тях са по-високи, отколкото в по-малките населени места. В САЩ пробват да "охладят" градската среда, като експерементално боядисват пътни настилки. Сега се предлага решение, което включва покриване със специална боя на фасадите.
Някои столици опитаха различни начини за справяне с горещината на градската джунгла - Мадрид въведе ден без автомобили, Ню Йорк започна да боядисва върховете на сградите в бял цвят, Париж увеличи зеленината... но високите температури остават проблем.
Екип от учените от Колумбийския университет смятат, че са намерили ново решение.
Това е вещество, което може да се използва като боя и представлява полимер. То отразява слънчевата светлина и излъчва топлина към атмосферата. Полимерът трябва да помогне за охлаждането на сградите, а оттам - и на целия градски район.
Полимерът е по-добро решение, тъй като обикновеният бял цвят все пак абсорбира топлината.
Друга възможност е да се проектират сгради с по-добър въздушен поток, да се използват рефлексиращи стъклени материали и да се произвеждат по-ефективни климатици.

Все още няма коментари

Още

Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3322 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1945 27
Три пъти по-голяма от Земята екзопланета бе открита в съзвездието Мрежичка

09.01.2019

1939 12

Влез или се регистрирай за да коментираш