facebook
twitter

Технологии

Полимер ще спаси мегаполисите от прегряване

270
Полимерът е по-добро решение, тъй като обикновеният бял цвят все пак абсорбира топлината.

Световните мегаполиси - Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Мадрид и Париж, имат проблем с високите температури - заради улиците и сградите температурите в тях са по-високи, отколкото в по-малките населени места. В САЩ пробват да "охладят" градската среда, като експерементално боядисват пътни настилки. Сега се предлага решение, което включва покриване със специална боя на фасадите.
Някои столици опитаха различни начини за справяне с горещината на градската джунгла - Мадрид въведе ден без автомобили, Ню Йорк започна да боядисва върховете на сградите в бял цвят, Париж увеличи зеленината... но високите температури остават проблем.
Екип от учените от Колумбийския университет смятат, че са намерили ново решение.
Това е вещество, което може да се използва като боя и представлява полимер. То отразява слънчевата светлина и излъчва топлина към атмосферата. Полимерът трябва да помогне за охлаждането на сградите, а оттам - и на целия градски район.
Полимерът е по-добро решение, тъй като обикновеният бял цвят все пак абсорбира топлината.
Друга възможност е да се проектират сгради с по-добър въздушен поток, да се използват рефлексиращи стъклени материали и да се произвеждат по-ефективни климатици.

Все още няма коментари

Още

Руските служби разпространиха видео с признания на украински моряци

26.11.2018

31506 353
"Фейсбук" заличи 82 страници, групи и акаунти, свързани с Иран

27.10.2018

566 6
НАСА: Идва студ, който светът не помни

02.10.2018

14144 111

Влез или се регистрирай за да коментираш