facebook
twitter

Технологии

Плаващата АЕЦ потегли към Чаунския залив

264

Първата плаваща атомна електроцентрала в света отплува от арктическото пристанище Мурманск, за да снабди с ток най-отдалечените райони на Русия. Плаващата атомна централа е дълга 140 метра, широка е 30 метра и се очаква да работи 40 години.

Електроцентралата „Академик Ломоносов“, разработена от държавната ядрена компания на Русия, тръгна  на 5000 километра преход през арктически води, за да достигне района на Чукотка, който отделя Аляска от Беринговия проход, съобщава Reuters. Всъщност това е долу-горе така - “Академик Ломоносов” ще стигне до Певек - град в Чукотски автономен район, който е разположен на брега на Източносибирско море, в Чаунския залив. Певек има население от 4700 души. „Академик Ломоносов“ ще замени въглищната електроцентрала, както и друга разрушена електроцентрала, за да доставя ток на над 50 000 жители в района. Окончателната дестинация корабът АЕЦ ще достигне в края на септември.

BBC съобщава, че една от задачите на електроцентралата е да захранва минния комплекс "Чукоток", в който се намират златни мини. В района са били създадени редица трудови колонии и лагери, затворници от които са добивали калай, уран. През 1959 г. е открито първото златодобивно предприятие в Чукотка. Закриването на рудниците през 90-те години принуждава много местни жители да се преселят в други региони на Русия

Въпреки че производителите твърдят, че използваното радиоактивно гориво ще остане в централата и че електроцентралата е безопасна, много еколози са загрижени за риска от ядрена авария. Западните СМИ наричат “Академик Ломоносов” „ядрен Титаник“ и „Чернобил на лед“.

Все още няма коментари

Още

Възникнал е проблем в работата на Инстаграм

22.08.2019

681 7
И Facebook е подслушвал своите потребители

14.08.2019

699 4
Човечеството вече живее на кредит на Земята

29.07.2019

2166 47

Влез или се регистрирай за да коментираш

×