facebook
twitter

Технологии

Пасажерите могат да летят в крилата

526

С увеличаването на заплахата от изменение на климата компаниите по света се опитват да намерят начин да намалят въглеродните си емисии. Компаниите, които най-усилено работят по този въпрос, са в авиационния сектор.

Вижте новия самолет Flying-V, който е вдъхновен от китарите Gibson Flying. Той харчи 20% по-малко гориво от най-ефективния самолет. Докато традиционните самолети имат 2 крила и 1 тяло, той има 2 крила, в които се намират пътническите салони. Двигателите са разположени нестандартно - между крилата салони. Още по-добра новина е, че не трябва да чакаме дълго, защото прототипът на модела ще има своя първи полет по-късно тази година.

Концепцията е разработена от изследователи от Технологичния университет "Делфт" в Холандия, а проектът се финансира от KLM. Ако всичко върви по план, скоро ще видим тези самолети в небето.

Размахът на крилата е същият като при стандартни самолети, но този модел побира пътниците в крилата. Това означава, че самолетът ще събере до 314 души в пространство, което обикновено остава празно. Тук се крие и ефективността на разхода на гориво - с едно и също гориво ще се превозват повече пасажери.

Според Петър Елбрус, главен изпълнителен директор на KLM, този проект има потенциал да бъде пионер в "устойчивата авиация". Как ще пътуват хората в Flying-V? Питър Уинк, инженер, работещ по проекта, напомня: „Новата форма означава, че имаме вълнуващи дизайнерски възможности за интериора, което прави полета по-удобен за пътниците. Част от пътниците ще имат такава гледна точка, каквато имат пилотите". 

През октомври тази година моделът Flying-V ще бъде тестван. Тогава изследователите ще гледат най-вече дали самолетът ще бъде стабилен при летене с по-бавна скорост. Ако този тест е успешен, ще има още няколко теста, след което самолетът ще започне да се използва и в комерсиални полети.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

312 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1194 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3232 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

bool(false)