facebook
twitter

Технологии

Озоновата дупка над Антарктида се смалява

367

Европейската агенция за измерване на атмосферните влияния "Коперник" (CAMS) обяви, че размерът на озоновата дупка над Антарктида е наполовина по-малък, отколкото обикновено през септември.

Освен това експертите на CAMS, базирани в Рединг, Великобритания, очакват стабилно ниво на озон или дори по-ниски през следващите дни, съобщи BBC. На практика озоновата дупка над Антарктида не е била толкова малка през последните 30 години.

Озонът е молекула, която се състои от три кислородни атома и е отговорна за филтрирането на вредното ултравиолетово лъчение от слънцето. Газът се образува и се разпада в стратосферата на височина от 20 до 30 километра над Земята.

Химикалите, които съдържат хлор и бром, водят до изчерпване на озона (създава се озоновата дупка), особено над Антарктическия пръстен, и то точно през септември и октомври.

Монреалският протокол, подписан през 1987 г., има за цел да подобри ситуацията, като забрани производството и използването на озоноразрушаващи химикали. Добрите новини сега обаче не се дължат на липсата на хлор и бром в атмосферата. 

Озоновата дупка заемаше пет милиона квадратни километра миналата седмица при повече от 20 милиона миналата година. През 2017 г. озоновата дупка се простираше на повече от десет милиона квадратни километра, което означава, че тя варира от година на година.

Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

291 4
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1080 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3027 83

Влез или се регистрирай за да коментираш

×