facebook
twitter

Технологии

Нов материал пречиства 99.99% от замърсените води

388
Pixabay

Над два милиарда души по света нямат достъп до чиста питейна вода. Налице е обаче нов материал, който позволява ефективно и екологично безопасно пречистване на водата - чрез използване на слънчевата светлина. Новият прототип от "зелен" материал може да пречисти само за един час това количество вода, което ще задоволи еднодневните нужди на четиричленно семейство.

Както беше съобщено по-рано този месец в списание Cell, по време на тестовете устройството успя да унищожи почти 100% от бактериите в 10 литра вода само за един час.

Новият материал представлява нанолист от графитен въглероден нитрид и всъщност е фотокатализатор. Когато е изложен на светлина, материалът отделя електрони, които помагат за създаването на съединения на основата на кислород, които след това унищожават микробите, присъстващи във водата. Новият материал избягва проблемите досега с използваните подобни фотокаталитични филтриращи технологии. Най-ефективните фотокатализатори днес съдържат метали, които са ефективни при убиването на бактерии, но в същото време могат да попаднат във водата, която пречистват, и така самите те да я замърсят. Други видове налични в момента фотокатализатори, които не съдържат метали, са по-малко ефективни, тъй като по-трудно освобождават електрони.

В Технологичния университет в Сидни обаче създадоха тези свръхтънки графитни листове въглероден нитрид и добавиха химически групи като киселини и кетони, които "извличат" електроните до краищата на листа. Там електроните се свързват с кислородните атоми от водата и образуват кислородни съединения като водороден пероксид, които атакуват микроорганизмите.

В проба от 50 ml новият фотокатализатор успява да убие 99,9999% от бактериите, присъстващи във водата, включително бактерията Е. coli. А още по-добре е, че новият фотокатализатор е унищожил микробите по-бързо от всеки друг съвременен катализатор без метални части.

Следващата стъпка на инженерите е усъвършенстването на пречиствателя за търговска употреба.
 

Все още няма коментари

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2991 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9181 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Влез или се регистрирай за да коментираш

×