facebook
twitter

Технологии

В Netflix отпуските са неограничени

Мъск обаче иска да работите по 120 часа на седмица
353

В много американски компании, особено в Силициевата долина, служителите избягват да ползват напълно годишната си отпуска, защото на това не се гледа с добро око. Една такава компания е “Тесла”, чийто шеф Елън Мъск се хвали навсякъде, че работи 120 часа седмично. Онзи ден Мъск даже обясни, че хората трябва да работят поне 80 часа на седмица, ако искат да променят света. 
Не така стоят нещата в най-голямата световна компания за видеоразпръскване Netflix - поне ако се вярва на служителите, които споделят своя опит с използването на ежегодния отпуск пред Business Insider.
Майк Джоунс, който управлява сега Netflix, разказва как при старта на компанията служител го попитал какви са отпуските. Отговорих му: “Може да си вземете ден-два от врем на време”.
Броят на фирмите, които предоставят на своите служители неограничен брой дни в Съединените щати, непрекъснато се увеличава. Майк Джоунс смята, че точно затова иска да работи в Netflix.
Сайтът за съвети за кариерата Glassdor направи изследване и разкри, че средният американски работник ползва само 54% от полагащия му се годишен отпуск, като основна причина за това посочва, че се страхува да не изостане с работата.
"Има хора, за които отпуската не е необходима. Най-големият проблем е, ако така казват шефовете, защото тогава всички, които са под тях, смятат, че и те не могат да използват отпуската", казва специалистката по човешки ресурси на Netflix Криси Ранинг.
Netflix има политика на неограничен годишен отпуск от 2004 г. насам. Никой не следи кой и кога идва или напуска работата. И това, разбира се, не означава, че в Netflix никой не работи. Напротив, служителите постоянно информират своите началници за резултатите от работата, която изпълняват. Важно е изпълнението на задачите. "Ние вярваме в по-умната, а не по-дългата работа", казват от Netflix. Този подход дава явно резултати - приходите на компанията са нараснали с 34%, а броят на абонатите - със 7 милиона души.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Руските служби разпространиха видео с признания на украински моряци

26.11.2018

31491 353
"Фейсбук" заличи 82 страници, групи и акаунти, свързани с Иран

27.10.2018

566 6
НАСА: Идва студ, който светът не помни

02.10.2018

14132 111

Коментари

Kalorifer

Ами тъпи американци - к'во да очакваш от такива

Влез или се регистрирай за да коментираш