facebook
twitter

Технологии

Може ли интернет да бъде разделен?

299
ЕПА/БГНЕС

На пръв поглед нереалистична, тази опция изглежда много реална за много хора - Китай и Съединените щати ще създадат свои собствени паралелни интернети до няколко години. Концепцията се нарича splinternet и се отнася до бъдеще, в което интернет е фрагментиран, подреден по специални правила и управляван от различни служби.

Как ще се случи всичко това не е много ясно, но специалистите предполагат, че в близко бъдеще първо ще видим китайски и американски приложения и услуги, които доминират във своята половина на интернет. Тази концепция беше тема на дебат и на среща на Световния икономически форум миналия месец в Давос.

Напълно е ясно, че ако се стигне до две самостоятелни мрежи, те няма да бъдат Китай и останалият свят. Светът ще се раздели на Китай и страни, които приемат техните апликации, и САЩ и страни, които приемат техните апликации. Докато китайските приложения ще бъдат трудно приети в САЩ, ЕС и англоговорещите страни, то те със сигурност ще бъдат бързо приети в Индия, Югоизточна Азия, Южна Америка, Близкия изток и дори Африка. Сигурно няма да се учудите на констатацията - от всички приложения, които се използват в смартфоните, китайските и американските са 50% на 50%.

Компании като Alibaba и Tencent вече разширяват услугите си в чужбина, като купуват или инвестират в компании в Азия. Alibaba например вече е мажоритарен собственик на компанията за електронна търговия Lazada, докато Tencent инвестира в индонезийската компания Go-Jek. 5G и изкуственият интелект са само поле на бъдещите битки между САЩ и Китай. 

Все още няма коментари

Още

"Гугъл мапс" случайно разкри секретни обекти на Тайван

16.02.2019

1004 1
Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3393 43
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1961 27

Влез или се регистрирай за да коментираш

×