facebook
twitter

Технологии

Милиони компютри се борят срещу COVID-19

222

Въпреки факта, че има наистина впечатляващи суперкомпютри, най-бързият вариант в момента е проектът [email protected] ([email protected], FAH). Вместо да разполага с хардуер на едно място, той използва хардуера на потребителите по целия свят.

[email protected] всъщност е проект, който започва през 2000 г. в университета в Станфорд. Неговият създател е професор Виджай С. Панде - той остава негов мениджър до 2019 година. В момента проектът е под ръководството на д-р Грег Бауман, бивш ученик на проф. Панде.

Този проект се използва активно за разгадаване на болестта на Алцхаймер, наскоро и за коронавирусът COVID-19. Борбата срещу подобни заболявания често е продиктувана от различни методи на изследване и такива суперкомпютри се използват за моделиране на свързани с болестта протеини. Такива протеини се движат през цялото време, връзките варират, образуват се огромен брой форми и размери, които трябва да бъдат изследвани, за да се направят антитела, които биха се борили с вируса по-бързо.

Интересното е, че силата на проекта бързо нараства след като започна да се използва и за изследване на коронавируса. На 23 март общата процесорна мощност на [email protected] беше 470 petaFLOPS, което е повече от седемте най-мощни суперкомпютри в света взети заедно. На 13 април поцесорната мощ нарасна до 2,4 exaFLOPS, което е повече от комбинираната мощност на най-мощните 500 суперкомпютри в света в момента. Така [email protected] е 15 пъти по-бърз от най-бързия суперкомпютър в момента. Скокът от около 2000 petaFLOPS за период от няколко седмици е наистина впечатляващ, особено като се има предвид ежедневния хардуер, който потребителите предоставят.

Ключови думи:

[email protected]
Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1669 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3983 83

Влез или се регистрирай за да коментираш