facebook
twitter

Технологии

"Марс 2020" ще кацне в Делтата

487
"Марс 2020"

Късно снощи на Марс трябваше да кацне космическата coндa „ИнСайт”, която от 5 мaй до днес измина 500 млн. километра. Това е първият апарат, който отива на Червената планета след 2012, когато там кацна "Кюриосити". Затова всички погледи са насочени към Марс.
В ход е подготовката на следващата мисия. НАСА избра мястото на Червената планета, на което след две години ще кацне ровърът "Марс 2020". Това е древна речна делта. Ровърът ще търси там доказателства за живота, който може би е съществувал в миналото на близката до Земята планета. 

Въпреки че Марс е студен и сух, преди 3.5 млн. години това място е било 500 м дълбоко езеро, в което са се вливали мрежа от реки. Сега го наричаме кратера Цезаро, или просто Делтата.

"Делтата е добро място за търсене на доказателства за съществуването на живот" - казва Кен Фарли, учен в лабораторията на НАСА за ракетни двигателни.

Експертите смятат, че този басейн от 45 мили може да съдържа и съхранява находища на органични молекули. Най-малко 5 различни вида скали, включително глини и карбонати, имат висок потенциал за запазване на белези от минал живот - и те да са налични в кратера. Въглеродните скали се създават чрез взаимодействието на вода, атмосферни газове и могат да съхраняват информация.

Учени избраха Делтата от 60 възможни места. Ровърът струва 2.5 млрд. долара, ще бъде представен през юли 2020 и ще излети малко по-късно.

Ровърът ще използва същата система за навигация, която използва марсоходът "Кюриосити" през 2012 г., който кацна в Кратера на Гейл, за да ни покаже как планетата се е превърнала от водна в сух и прашен свят.  Кратерът на Гейл е с многопластови утайки, а Цезаро е съвсем различен - изобилства от карбонатни скали. Мястото за кацане на сондата „ИнСайт” пък бе близо до това на "Кюриосити" - равнината Елизиум.

"Марс 2020" ще събере материали, които ще бъдат върнати на Земята за по-нататъшен анализ. Ще бъдат върнати от друга мисия, която не е дефинирана все още. 

"Марс е една от четирите планети в Слънчевата система, които имат детайлно досие - знае се добре какво е станало с нея през първия един милиард години от съществуването й, казва Мичъл Майер, водещ учен на НАСА в програмата за изследване на Марс. - Възможно е, когато животът е започнал на Земята, да е започнал и на Марс", добавя той и обяснява защо: "Марс е имал условия, подобни на тези на Земята, затова събитията в нашата Слънчева система, които са позволили създаването на живота на нашата планета, може би са се случили и на Марс."

Марс е по-добър за изследване на тези времена, отколкото Земята - защото на нашата планета има особености - движението на тектоничните плочи, които периодично променят терена и водата, която тече и отмива древни артефакти. "Тъй като на повърхността на Марс има твърде много древни скали, тази информация е много по-достъпна", казва Майер.

"Марс е очевидното място след Луната за разширяване на нашето присъствие във Вселената" - каза Томас Зурбухен, администраторът на научните мисии на НАСА. Затова НАСА има намерение да изпрати хора на Марс до 2030 г. Частни компании могат да направят това и по-рано.
Пoвeчe oт пoлoвинaтa oт вcичĸи мapcиaнcĸи миcии ca нeycпeшни. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

364 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1604 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3886 83

Коментари

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

тва с какъв мотор задвижва  излиза около 160 000 км в час...

 

 

бахти ...

Влез или се регистрирай за да коментираш