Медия без
политическа реклама

Lenovo представи прозрачен лаптоп на CES в Барселона

На Световния мобилен конгрес в Барселона, Lenovo представи концепция за прозрачен преносим компютър, наречена ThinkBook Transparent Display Laptop. Това съобщи кореспондент на Segabg.com от мобилното шоу.

Основната характеристика на новия модел е безрамковия му MicroLED 17,3-инчов екран, през който може да се вижда всичко, намиращо се зад него. Той предлага прозрачност до 55%, когато пикселите му са настроени на черно и изключени. Но когато те светнат, дисплеят става все по-малко прозрачен, докато се трансформира в напълно непрозрачна бяла повърхност с максимална яркост от 1000 нита.

Въпреки че прозрачните екрани са популярни във филмите и научно-фантастичните сериали, Lenovo търси практически приложения на тази технология в реалния живот. Една от идеите на компанията е, че прозрачността би могла да бъде полезна на дигиталните артисти, помагайки им да виждат света зад екрана на лаптопа, докато го рисуват. По този начин например архитект може да рисува сграда, без да отклонява погледа си от нея.

Lenovo не е единствената компания, която експериментира с прозрачни дисплеи. Samsung показа концепцията си за прозрачен лаптоп преди повече от десетилетие на CES 2010. А самата Lenovo представи концепция за прозрачен смартфон през 2015 г. чрез своето вече несъществуващо подразделение Zuk Mobile.

С течение на времето прозрачните дисплеи постепенно навлизат в ежедневието ни. Пример за това са прозрачните витрини на магазини и прозорци на влакове в Китай и Япония, които предлагат нови възможности за реклама и информация. Технологията продължава да се развива и през тази година очакваме да се появи нов OLED Signature T прозрачен телевизор на LG.

Ключови думи:

Lenovo