facebook
twitter

Технологии

Кравешкият тор ще се ползва от транспорта на Карачи

149

За да намали емисиите на парникови газове, пакистанският пристанищен град Карачи ще започне да използва по-екологични автобуси, които ще харчат наистина "зелено" гориво, произведено от... кравешки тор. Със средствата от международния Green Climate Fund Карачи ще стартира мрежата Green Bus Rapid Transit (BRT) от 200 автобуса, които ще работят с биометан и ще имат нулеви емисии на вредни газове.

Местното население казва, че новата автобусна система, която трябва да започне да функционира през 2020 г., ще помогне за намаляване на замърсяването и шума по улиците, но се съмняват, че автобусите ще бъдат достатъчни, за да променят транспортната система на града. Според тях системата за обществен транспорт в града се е сринала, след като са се повредили китайските автобуси, задвижвани на природен газ. Оттогава хората се движат с все повече автомобили и са зарязали градския транспорт.  

Системата BRT е първият транспортен проект, който е одобрен от Green Climate Fund и безспорно ще доведе до екологични и икономически ползи. Евтината и чиста автобусна мрежа ще бъде ползвана от 320 000 пътници на ден и ще намали годишно емисиите на CO2 с 2.6 милиона тона.

Освен 200 автобуса, BRT ще се състои и от 25 автобусни спирки в 30 км коридор, безопасни пешеходни пътеки, подобрени тротоари, велосипедни алеи и велосипедни паркинги. Автобусите ще обслужват зона, в която живеят около 1.5 милиона жители. 

Green Climate Fund на ООН ще даде само 49 млн. долара за проекта, който общо ще струва 583.5 млн. долара. Горивото ще идва от 3200 тона кравешки тор, който сега ежедневно отива в океана край Карачи. 

Все още няма коментари

Още

Опасно мобилно приложение набира популярност сред децата

10.02.2019

3320 47
Семена от памук покълнаха на Луната, но не оцеляха

17.01.2019

1945 27
Три пъти по-голяма от Земята екзопланета бе открита в съзвездието Мрежичка

09.01.2019

1938 12

Влез или се регистрирай за да коментираш