facebook
twitter

Технологии

Космосът влияе временно на хората

При завръщане на Земята организмите отхвърлят временните промени, показва изследване на НАСА
326

В продължение на години НАСА анализира резултатите от едно интересно изследване, направено върху близнаците Марк и Скот Кели. Изследването трябваше да покаже как се отразява престоят в Космоса върху здравето на астронавтите. Преди няколко години Скот прекара 340 дни в орбита, докато Марк остана на Земята.

Проучването, което най-накрая е публикувано в списание Science, разкрива, че в тялото на Скот са започнали повече генетични промени, докато е бил в Космоса. Изненадващо е, че повечето от тях са спрели, когато се върнал на Земята.

През последните няколко години учените на НАСА постепенно пускат информация за резултатите от проучването на близнаците. Най-изненадващ бе фактът, че продължителният престой в Космоса удължава теломерите - това са окончанията на хромозомите. 

Имаше многобройни спекулации, че това откритие би могло да отключи нови изследвания за дълголетието на хората и други подобни. Сега става ясно, че в рамките на половин година след завръщането на Земята удължените теломери се нормализирали, а някои други, които били по-къси от обичайното, се развили. Теломерните участъци на хромозомите не могат да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция.

Изследванията показват, че продължителното пътуване в Космоса може да компрометира имунната система на астронавтите. Новите резултати показват, че тези промени са предимно временни и че астронавтите бързо се възстановяват. 

Но тъй като изследването включва само един човек в Космоса, трудно е да се каже колко важни са данните, защото липсва контекст.

"Това е аналогично на първото измерване на кръвното налягане на човека - не знаехме какво означават цифрите, докато не започнахме да го измерваме на повече хора" - каза водещият изследовател на проекта Крис Мейсън.

Все още няма коментари

Още

Приложения на "Гугъл" се сринаха, засегнати са милиони

03.06.2019

19424 18
Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2309 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

484 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×