facebook
twitter

Технологии

Китай с пробив в термоядрения синтез

1074

Китайските учени смятат, че са постигнали революционен напредък в търсенето на технология за термоядрен синтез, при която енергия ще се произвежда по същия начин, по който това става във вътрешността на звездите.

В търсене на чист източник на енергия те успяха да направят "изкуствено слънце" в ядрена централа. В реактора EACT учените успяха да развият температури, по-високи от 100 милиона градуса по Целзий, което е моментът, когато се генерира плазма.

Температурите вътре в ЕАСТ всъщност са седем пъти по-високи, отколкото в центъра на Слънцето, където гравитационното налягане позволява процес на синтез.
От Института по физика на плазмата към Академията на науките в Китай тестваха устройство във формата на пръстен, за да възпроизведат процеса в центъра на звездата ни.

На Земята се изискват екстремни температури, за да се получи ядрен синтез, при който две ядра "се сливат". Самият процес освобождава невероятно количество топлина и енергия. Точно това се случва в Слънцето.

В ядрените оръжия и ядрените централи имаме обратния процес - на делене на ядрата. При разрушаване на атомите ядрата се разпадат във верижна реакция и при този процес се освобождава също огромно количество енергия. За разлика от синтеза обаче, при деленето се освобождават големи количества радиоактивни отпадъци. Това е и една от причините, поради която учените по света искат да измислят сигурен и безопасен начин за производство и създаване на необходимите условия за ядрен синтез. Теоретично това ще ни донесе неограничено количество чиста енергия.
 

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ и Русия се споразумяха за общ полет до Луната

19.03.2019

2636 51
Ракета на SpaceX е образувала дупка в йоносферата с диаметър 900 км

07.03.2019

9160 37
Автомобилните гиганти навлизат в ИТ сектора

Коментари

zorito9
снимка на zorito9

Китайците нападат

ЗИП
снимка на ЗИП

Това ако е вярно е изключителна новина !

 

От 50-60 години всички глобални сили се опитват да направят "контролиран ядрен синтез", но удрят на камък...

 

Заедно с новината, че Китай е произвел първите две "генномодифицирани" бебета това само показва, коя ще е научната свръхсила на 21 век.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×