facebook
twitter

Технологии

Китай иска да построи соларна станция в Космоса

200

Китай планира да създаде първата слънчева електроцентрала, която да произвежда непрекъснато чисто електричество в... Космоса.

Учени от Китайската академия за космически технологии твърдят, че вече са тествали технологията и планират да осъществят такава космическата станция за електроенергия през следващите десетилетия. 

Според изследователя в китайската академия Панг Цзяо тази технология ще може да осигури непрекъснато захранване от слънцето без никакви проблеми, произтичащи от атмосферата, облаците или нощните периоди. От космическа станция може да се произвежда непрекъснато електричество 99% от времето и с шест пъти по-голяма интензивност от слънчевите ферми на Земята.Експериментален модел вече е бил създаден в Чунцин. Той ще бъде тестван поне 10 години.

Това не е нова концепция. Още преди десетилетие НАСА разглеждаше тези възможности. Японската агенция за авиационни изследвания също е натоварена със задачата да търси решение за слънчева електроцентрала в Космоса.

Един от основните въпроси за тази технология е как електричеството ще се предава на Земята. Китайски учени твърдят, че са се посветили на този проблем и вероятно ще използват или микровълни, или лазерни лъчи за тази цел. На Земята пък ще има система, която да получава тези вълни и да ги преобразува в електричество. 

Другият голям въпрос е как ще бъде създадена тази соларна станция в Космоса - тежестта на китайската космическа централа ще бъде около 1000 тона - почти два пъти повече от Международната космическа станция.

Китайците изпробват различни методи, вкл. и станцията да бъде "отпечатана" в Космоса с 3D принтери.

Все още няма коментари

Още

Чистка във Facebook на руски страници

07.05.2019

2171 19
Роувърът "ИнСайт" засне марсиански изгрев и залез

03.05.2019

388 1
Цените на телефонните разговори падат от 15 май

03.05.2019

1176 4

Влез или се регистрирай за да коментираш

×